RM-SYSTÉM»Události»Intel ožil. Je to předzvěst růstu?

Intel ožil. Je to předzvěst růstu?

15.10.2009 10:16
Největší světový výrobce mikročipů, americká společnost Intel, hospodařil ve třetím čtvrtletí mnohem lépe, než čekali analytici, a zlepšil také odhad na zbytek roku.

Tržby i zisk jsou sice nižší než před rokem, firma ale vidí jasné známky zlepšení a její šéf řekl, že právě technologický sektor vyvádí ekonomiku z recese. Akcie firmy na zprávu reagovaly růstem asi o sedm procent.

Intel ve třetím čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 1,9 miliardy dolarů (asi 33,1 miliardy Kč), což je proti stejnému období loni pokles o 5,5 procenta. Tržby se snížily o 7,8 procenta na 9,4 miliardy USD.

Zisk na jednu akcii dosáhl 33 centů ve srovnání se ziskem 35 centů na akcii o rok dříve.Analytici v průměru očekávali zisk na akcii 28 centů, u tržeb počítali s poklesem až na 9,06 miliardy dolarů.

Finanční ředitel Intelu Stacy Smith řekl, že sektor vyspělých technologií nejvíce přispívá k oživení ekonomiky. Výsledky firmy dávají naději, že zlepšení zaznamenají i podniky v příbuzných oborech. Prodej čipů ve světě v srpnu zaznamenal už šestý měsíční nárůst v řadě a v září se proti srpnu údajně zvýší asi o šest procent. „Znamená to, že situace se zlepšuje. Odrážíme se ode dna," řekla k hospodářským výsledkům Intelu analytička společnosti ITIC Laura DiDiová. „Je to okamžik, který všechno nastartuje, takže výhled na rok 2010 je velmi dobrý," dodala analytička ITIC.

Výkonný ředitel Intelu Paul Otellini řekl, že poptávku ve třetím čtvrtletí zvyšovali hlavně spotřebitelé. Očekávání podle něj překonal i prodej výpočetní techniky na začátku nového školního roku. Zájem je hlavně o notebooky.

Na čtvrté čtvrtletí firma počítá s tržbami kolem 10,1 miliardy dolarů, výsledek ale může být až o 400 milionů dolarů na každou stranu odlišný. Hrubou marži firma očekává kolem 62 procent s odchylkou tři procentní body.

Analytici počítali s tržbami jen 9,5 miliardy dolarů a hrubou marží v průměru 56,86 procenta.

15.10.2009, Lidové noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy