RM-SYSTÉM»Události»Erste má nečekané zvýšení cílové ceny

Erste má nečekané zvýšení cílové ceny

07.10.2009 10:47
Analytici se neshodují, jak výrazně ovlivní zvyšování cílových cen akcií Erste domácí burzu

Český kapitálový trh by podle některých názorů mohly nyní ovlivnit často výrazné změny cílových cen pro akcie rakouské Erste Bank. Ty přišly po zveřejnění spekulací, že peněžní dům zvažuje navýšení kapitálu více než o jednu miliardu eur emisí nových akcií.
Zatímco akcie banky v reakci na plán navýšit kapitál úpisem nových akcií za dva dny po objevení zpráv, podle dat agentury Bloomberg, oslabily téměř o desetinu, některé ratingové firmy se nenechaly odradit a naopak dramaticky zvýšily cílovou cenu akcií. Naposledy to udělala, podle analytiků největší pesimista na akcie Erste, společnost Morgan Stanley. Ještě v červenci „cílila" akcie Erste bank na cenu sedmi eur za kus a nyní nastavila hodnotu na 30,50 eura za akcii.

„Vyšší cílové ceny odrážejí především optimističtější pohled trhu na další vývoj globální ekonomiky a potažmo ekonomiky střední a východní Evropy," tvrdí analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka. Podle něj poslední dění okolo Erste ukazuje na to, že katastrofické scénáře vývoje bankovního systému se ve východoevropském regionu nenaplnily a analytici, kteří měli cílové ceny na banku někdy i pod deset eur za kus, je nyní zvyšují až na trojnásobek.

Analytik Fio burzovní Robin Koklar připomíná, že aktuální zvýšení „cílovek" Erste mohlo ovlivnit prohlášení šéfa Erste bank Andrease Treichla o tom, že podíl nesplácených úvěrů na portfoliu dosáhl zřejmě svého vrcholu a banka by tak nemusela tvořit dodatečné opravné položky. Experti na kapitálový trh ovšem nejsou zajedno v otázce, zda vlna zvyšování ideální ceny akcií pro Erste bank ovlivní výrazně domácí kapitálový trh.

„Nemyslím, že by doporučení právě, či výhradně na Erste, hýbala českým trhem, je to spíše sentiment v celém bankovním sektoru, který ovlivňuje finanční tituly a tím zprostředkovaně i celý český trh," říká třeba analytik BH Securities Petr Hlinomaz. To analytik Capital Partners Jiří Zendulka si myslí pravý opak. „Vzhledem k tomu, že akcie Erste mají zhruba čtvrtinovou váhu v indexu PX pražské burzy, jedná se o velmi důležitý titul, který výrazně ovlivňuje dění na trhu. Na konci minulého týdne se titul výrazně „podepsal" na poklesu indexu téměř na dvouměsíční minima," upřesňuje Zendulka.

Podle analytika Atlantik FT Milana Lávičky je ovšem důležitější fakt, že nedávný růst cen akcií většiny bank předběhl jejich fundamentální hodnotu a současné úrovně jsou poměrně vysoké.

7.10.2009, Pavel Daniel, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy