RM-SYSTÉM»Události»Erste: Špatné úvěry již dosáhly vrcholu

Erste: Špatné úvěry již dosáhly vrcholu

24.09.2009 09:37
Šéf banky věští příchod lepších časů. Prohlášení může povzbudit cenné papíry finačních domů

Středoevropské akcie finančních domů dostaly včera rázný nákupní impulz. Generální ředitel Erste Bank Andreas Treichl totiž prohlásil, že nesplácené úvěry banky na trzích střední a východní Evropy již dosáhly svého vrcholu. Akcie Erste Bank v reakci na toto prohlášení prudce vylétly, aby později nárůst mírně korigovaly. Analytici ale podobné výroky nepřeceňují.

Šéf Erste Group Bank tvrdí, že současné hodnoty nesplácených úvěrů přetrvají po několik dalších čtvrtletí a od poloviny příštího roku by mohly začít klesat. Investorům tak podle některých názorů vyslal zprávu, že mají akcie bank kupovat. Jenže analytici vnímají jeho slova spíše jako indikaci dna a nikoli tak, že by banky v příštích měsících přestaly vytvářet rezervy na špatné úvěry. Trend tvorby opravných položek podle nich ukazuje na stagnaci, či spíše mírný pokles objemu úvěrů a na zhoršování kvality úvěrového portfolia.

„Žádný ředitel nebude tvrdit o své firmě, že je na tom s úvěry nadále špatně a že nevidí v příštím roce možnost obratu tohoto trendu," konstatuje analytik Capital Partners Josef Stoulil. Podle něj používají banky podobná prohlášení jako náznak marketingového tahu, stejně jako v USA, kde je tento tlak akcionářů na generální ředitele bank nyní větší. Stoulil ale říká, že se zřejmě jedná o objektivní informaci založenou na adekvátních analýzách a výzkumech. „To, že tato informace vyvolá příznivou reakci trhu, lze označit za přání otcem myšlenky," konstatuje Stoulil.

„Neřekl bych, že záměrem prohlášení Andrease Treichla bylo jakkoliv ovlivnit chování trhu, spíše šlo o jeho osobní názor," soudí analytik Atlantiku FT Milan Lávička. Přesto ale analytici odhadují vývoj akcií bank spíše optimisticky. „Pokud vydrží příznivý sentiment na trzích a ve finančním sektoru, pak, co se týká domácího trhu, může spíše Erste bank růst a Komerční banka stagnovat, možná i klesat," předpovídá analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Podle něj až výsledky za třetí čtvrtletí ukážou, zda tempo tvorby rezerv na špatné úvěry zpomaluje, či ne.

 

24.9.2009, Pavedl Daniel, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy