RM-SYSTÉM»Události»CME plánuje rozšířit impérium

CME plánuje rozšířit impérium

22.09.2009 09:45
Sarbu chce od Murdocha koupit za půl miliardy eur bulharskou televizní stanici

Americká mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která vlastní českou TV Nova, možná významně rozšíří své bulharské portfolio. Její šéf Adrian Sarbu totiž zvažuje koupi 55procentního podílu v největší bulharské komerční televizi bTV, kterou kompletně vlastní mediální skupina News Corp magnáta Ruperta Murdocha. Uvedla to bulharská tisková agentura Sofia News Agency s odvoláním na informované zdroje.
Jednání o transakci odhadované na 500 milionů eur by měla být velmi blízko konečné dohodě. Do budoucna přitom není vyloučen ani prodej zbylého 45procentního podílu.

Pokud by se obchod podařilo uzavřít, CME by po Česku, Rumunsku a Slovensku získala většinu na reklamním televizním trhu v další zemi střední a východní Evropy. bTV v Bulharsku náleží zhruba 42 procent reklamního trhu a CME se svými menšími televizemi TV2 a RING drží zhruba deset procent. Druhá největší komerční stanice v Bulharsku, Nova TV, vlastněná mediální skupinou MTG, má podíl zhruba 22 procent.
Překážkou akvizice ovšem může být finanční situace CME. Společnost se potýká s propadem prodeje reklamy a za první pololetí vykázala čistou ztrátu 20,4 milionu dolarů. „Odhadovanou půlmiliardu eur CME nyní k dispozici nemá, a koupi by proto musela realizovat jinak," tvrdí analytik společnosti Atlantik FT Patrick Vyroubal.

CME má podle něj v hotovosti přes 500 milionů dolarů, z toho ale minimálně 300 milionů chce držet jako likviditu. A smluvní podmínky u dluhopisů zároveň společnosti neumožňují si dál půjčovat. „Plán získat do roku 2013 dominantní postavení na bulharském televizním trhu CME neskrývá, záležet tedy bude hlavně na tom, zda najde způsob, jak akvizici financovat," uzavřel Vyroubal.

První signály možného prodeje bTV se objevily loni v červenci. Podle agentury SNA projevilo zájem sedm velkých mediálních hráčů včetně německé RTL Group. Původní cena se pohybovala okolo 1,1 miliardy eur, ale následně se snížila až na 750 milionů eur. Ekonomická krize a nejisté vyhlídky však nakonec donutily zájemce ke stažení nabídek. Murdochova News Corp kvůli změně strategie ze střední a východní Evropy pomalu ustupuje, nedávno například pustila polskou TV Puls.

 

***************************************************

 

CME ve střední a východní Evropě Společnost provozuje v regionu televize v sedmi zemích - v Bulharsku (TV2 a RING), Chorvatsku (Nova TV), Česku (TV Nova, Nova Cinema a Nova Sport), Rumunsku (PRO TV, PRO TV International, Acasa, PRO Cinema, Sport.ro a MTV Rumunsko), Slovensku (TV Markíza Doma a Nova Sport), Slovinsku (POP TV a Kanal A) a na Ukrajině (Studio 1+1, Studio 1+1 International a Kino).

 

22.9.2009, Jiří Holuša, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy