RM-SYSTÉM»Události»Ředitel Novy Dvořák míří do vede ní mateřské CME

Ředitel Novy Dvořák míří do vede ní mateřské CME

14.09.2009 11:42
Praha - Televize Nova opět posílí svou pozici v rámci skupiny CME. Podle zdrojů E15 by se její ředitel Petr Dvořák měl zanedlouho stát šéfem nově vznikající divize CME pro televizní vysílání. Dvořák by tak měl pod palcem všech devatenáct televizních stanic společnosti ve střední a východní Evropě. „Petr Dvořák byl nominován na pozici viceprezidenta pro divizi televizního vysílání a jeho pravomoci i odpovědnost jsou předmětem budoucích jednání. Jeho případné jmenování do této pozice bude oznámeno oficiálním prohlášením CME,“ potvrdila mluvčí CME Romana Tomasová.

Dvořák pověrčivě odmítl chystané povýšení komentovat. „Na dotazy ohledně jmenování nebudeme odpovídat do doby, než to CME oficiálně vyhlásí," sdělila mluvčí Novy Michaela Fričová. Krok CME má logiku - Nova je nejdůležitější článek CME. V polovině roku se podílela na celkových tržbách společnosti drtivými 39 procenty, EBITDA Novy v pololetí byla dokonce vyšší než celé firmy (63,4 milionu dolarů versus 45,1 milionu).

Hlavní úkol Petra Dvořáka v nové funkci bude jasný - v první řadě zvrátit nepříznivý vývoj hospodaření jednotlivých dceřiných společností CME. Podle zdroje E15 z vedení CME je momentálně skupina Nova jako jediná v plusových číslech. Zbylé země, kde firma působí, včetně donedávna silného Rumunska, měly na konci srpna produkovat ztrátu. Oficiálně tyto informace ale nebyly potvrzeny. S hlubokým poklesem reklamních trhů v Evropě hodlá CME bojovat rozsáhlou restrukturalizací. „Aktivity CME budou do budoucna stát na třech hlavních pilířích - televizním vysílání, produkci a developmentu a interneŘeditel tových aktivitách. Součástí této restrukturalizace byla i akvizice produkční společnosti Media Pro, původně vlastněné Adrianem Sarbuem. Veškeré tyto změny jsou teprve ve fázi příprav pro implementaci v druhé polovině letošního roku," naznačila Tomasová.

S restrukturalizací souvisejí i další personální rošády. Nynější prezident CME a superšéf Novy Adrian Sarbu rezignuje na pozici jednoho ze tří jednatelů společnosti CET 21 (vlastní licenci k Nově). Dalšími jednateli jsou Dvořák a Milan Cimirot. „Abdikace Adriana Sarbua na funkci jednatele musí být nejdříve schválena valnou hromadou CET 21, než bude možno tuto změnu reflektovat v obchodním rejstříku. Očekáváme, že tato valná hromada proběhne v některém z příštích týdnů," doplnila Tomasová. Novým jednatelem by se pak měl podle ní stát viceprezident CME pro korporátní záležitosti Oliver Meister.

 

Nova se v polovině roku podílela na celkových tržbách společnosti drtivými 39 procenty

14.9.2009, Aleš Borovan, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy