RM-SYSTÉM»Události»J&T chce ještě zvýšit podíl v Unipetrolu

J&T chce ještě zvýšit podíl v Unipetrolu

09.09.2009 10:37
Finanční skupina se hodlá dostat nad deset procent, na obchodu však zatím prodělává

Praha - Okamžitý růst ceny akcií vyvolalo oznámení finanční skupiny J&T že zvýšila svůj podíl v Unipetrolu o necelé tři procentní body na 6,78 procenta. A oznámení o navýšení podílu to nemuselo být poslední. Podle informací deníku E15 bude J&T pokračovat v nákupech akcií Unipetrolu dál, neboť je považuje za dlouhodobě podhodnocené. „Cílem je navýšit podíl v Unipetrolu více než na deset procent, aby J&T získala významný podíl s větším vlivem v této petrochemické firmě," uvedl zdroj deníku E15 blízký finanční skupině. Mluvčí skupiny Petr Málek však nechtěl tyto informace komentovat. „K budoucím obchodům s cennými papíry se nevyjadřujeme," uvedl Málek.

Podle Tomáše Martince, který je v J&T odpovědný za investice na finančních trzích je však současná cena Unipetrolu atraktivní. „Současná situace tak vytváří jedinečnou a také jednu z posledních investičních příležitostí na českém kapitálovém trhu," uvedl Martinec v pondělí po uzavření burzy. Kromě posílení pozice si dalšími nákupy J&T může také snížit průměrnou cenu, za kterou akcie Unipetrolu pořídila. Umaže tím část ztráty, kterou zatím z obchodu s akciemi Unipetrolu má.

První balík obsahující 6,5 procenta akcií totiž J&T koupila od skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka v roce 2007 za 3,1 miliardy korun, což představuje průměrnou cenu 264 korun za akcii. Cenné papíry Unipetrolu se v současné době obchodují kolem 140 korun za kus. Pro J&T to představuje účetní ztrátu převyšující 1,5 miliardy korun. Podle některých analýz však současná hodnota, kterou trh oceňuje Unipetrol, odpovídá jen tržní hodnotě České rafinérské, jíž Unipetrol více než s 51procentním podílem ovládá. Zbytek Unipetrolu, tedy společnosti Benzina či Paramo, nejsou v současném ocenění trhu vůbec zahrnuté. Na druhé straně Unipetrol v letošním roce prezentuje nepříliš dobré výsledky. Jeho čistá ztráta za druhé čtvrtletí dosáhla 358 milionů korun. Firma bude snižovat počet zaměstnanců, zároveň čeká na růst petrochemických marží, které by pomohly oživit její hospodaření.

 

9.9.2009, Vladimír Piskáček, E15

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy