RM-SYSTÉM»Události»CME: Nova chystá obří producentské centrum

CME: Nova chystá obří producentské centrum

07.09.2009 10:37
Největší komerční televize Nova zahájila přípravy na vytvoření obřího produkčního centra, které bude prodávat televizní nebo filmový obsah i dalším společnostem.

Novinka vychází z inovovaného obchodního modelu majitele Novy, bermudské společnosti CME, který počítá s třemi zdroji příjmu - vysíláním, prodejem obsahu a internetem. Podobná centra by měla vzniknout ve všech zemích, kde majitelé Novy působí, dohromady pak vytvoří produkční divizi CME. Praha má velkou šanci, že zde bude centrála této divize.

„Tato centra budou v rámci CME nejsilnější v Česku a Rumunsku, trochu méně silné bude na Slovensku. Ve Slovinsku a Chorvatsku se asi půjde cestou vytvoření centra, které se zaměří na non-fiction tvorbu, jako jsou třeba Big Brother nebo Farma. Jsou v tom velmi silní. Celá divize se bude řídit z místa, kde bude největší penzum byznysu," uvedl ředitel Novy Petr Dvořák. Podle něho dosud není jasné, zda české produkční centrum bude fungovat v rámci struktur Novy, nebo se pro ně vytvoří samostatná firma.

Základem produkčního centra bude stávající sekce Novy pro vývoj vlastních formátů, kterou vede Radek Bajgar. Toto centrum posuzuje filmové koprodukce televize nebo vyvíjí nové seriály. Na kontě má třeba úspěšný sitcom Comeback, Kriminálku Anděl či dosud neodvysílané série První krok, Okresní přebor a Expozituru.

„Celkem by v produkčním centru mělo pracovat několik desítek lidí, na jednotlivé projekty si budeme najímat další externisty," přiblížil Dvořák. Pokračování » byznys str. 11

 

O tom, kdo centrum povede, Dvořák zatím nechce mluvit. „V každém případě Radek Bajgar s výrobním ředitelem Petrem Erbenem zde budou hrát velmi významnou roli," řekl pouze. Nově pomáhá, že mateřská CME v červenci oznámila nákup majority rumunské společnosti MediaPro, která patřila prezidentovi firmy Adrianu Sarbuovi. MediaPro v Česku mimo jiné vlastnila produkční firmu MediaPro Pictures, která kupříkladu koprodukovala filmy ROMing Jiřího Vejdělka a Na vlastní nebezpečí Filipa Renče. Tato společnost nyní začlení své kapacity a knihovnu filmů do Bajgarovy divize.

O podobný krok se s tradičním zpožděním pokouší i stanice Prima. Letos v květnu přijala na post šéfa vlastní tvorby Milana Hermana, který dříve vedl českou pobočku BMG nebo pracoval pro Novu. „Bude odpovědný za vývoj nových i stávajících formátů vlastní tvorby a hledání nových příležitostí a talentů," prohlásil tehdy ředitel Primy Marek Singer. Prima připravuje seriál pro třicátníky Přešlapy, o dalších projektech prozatím mlčí.

 

7.9.2009, Aleš Borovan, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy