RM-SYSTÉM»Události»Podílníci Mittalu píší premiérovi

Podílníci Mittalu píší premiérovi

28.08.2009 09:18
Drobní akcionáři si chtějí stěžovat i do Bruselu, že ArcelorMittal vyvádí peníze do svých dcer

Skupina sedmi minoritních akcionářů české ocelářské jedničky, ArcelorMittalu Ostrava, se včera obrátila osobním dopisem na premiéra Jana Fischera. Stěžují si na chování většinového akcionáře huti, nadnárodní gigant ArcelorMittal, který prý poškozuje jejich zájmy.

„Žádáme, abyste v zájmu nás jako českých občanů a daňových poplatníků apeloval na ArcelorMittal SA, aby bylo s minoritními akcionáři zacházeno podle zásad poctivého obchodního styku, obvyklých v korporátní sféře EU," píší premiérovi.

Minoritářům vadí, že hutní firma, jež vydělávala v minulých letech miliardové sumy, nevyplácí dividendy, ale přebytečný kapitál půjčuje za nízký úrok spřízněným firmám mateřské skupiny.
„Máme za to, že se nejedná o nic jiného než o formu skryté distribuce zisku výlučně k jednomu akcionáři. Udivuje nás, že státní úředníci nečinně přihlíželi tomu, že finanční kapitál společnosti v desítkách miliard mizel v daňových rájích a lidský kapitál po tisících ve frontách na úřadu práce," píší minoritáři, podle nichž ve skupině ArcelorMittalu vázlo z ostravských zisků ke konci minulého roku celkem 40 miliard korun.

Akcionáři tvrdí, že za těchto podmínek „nemohou být jejich podíly standardně realizovány na kapitálových trzích", a tím pádem se jejich investice znehodnocují. Připomínají také, že když v roce 2004 stát kupoval jedenáct procent akcií bývalé Nové huti, vláda to zdůvodnila „nutností chránit své daňové zájmy a zájmy minoritních akcionářů". Přesto stát letos podíl prodal ArcelorMittalu a umožnil mu - podle autorů dopisu „nestandardně a neobvykle" - cenu splácet v průběhu šesti let.

Minoritáři se nehodlají spokojit jen se stížností na českém Úřadě vlády. „V nejbližší době se se stejnou stížností obrátíme také na Evropskou komisi,"řekl HN mluvčí akcionářů Štěpán Neubauer.

ArcelorMittal drží nyní v ostravské huti 82 procent akcií. Třináct procent kontroluje skupina PPF. Ta se sice k dopisu premiérovi nepřipojila, ale souhlasí s ním: „ArcelorMittal ignoruje fakt, že firma nepatří jen jemu. Poškozování majetku jiných akcionářů i zneužívání vnitřních zdrojů firmy pro sebe za netržních podmínek musí být zastaveno," říká mluvčí PPF Milan Tománek.

„O dopise premiérovi nevíme, těžko ho můžeme komentovat," reagovala Věra Breiová z ArcelorMittalu, která už dříve poškozování minoritních akcionářů vyloučila.

Drobní akcionáři proti vedení firmy protestují léta, v posledních měsících ale přitvrdili a lépe se organizují. Najali si drahou PR agenturu Ewing PR či známou advokátku Kláru Veselou-Samkovou, pořádají protesty. Kdo jejich aktivity financuje, není jasné. Sami vylučují, že by šlo o peníze PPF. Na druhou stranu spuštění profesionálně řízeného a nákladného odporu se kryje se vstupem PPF do ArcelorMittalu.

28.8.2009, Zuzana Kubátová, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy