RM-SYSTÉM»Události»Akcionáři „Mittalu“ se bouří

Akcionáři „Mittalu“ se bouří

24.08.2009 14:45
ArcelorMittal Ostrava chce dát až pětinu akcií huti do zástavy Minoritáři v čele s PPF tvrdí: Vysávání peněz z Ostravy pokračuje

Spor mezi akcionáři české hutní jedničky ArcelorMittal Ostrava sílí. Minoritáři nechtějí, aby huť použila část vlastních akcií jako zástavu svých půjček. Jenomže přesně takový postup umožňuje usnesení včerejší valné hromady, které většinový ArcelorMittal Holdings prosadil přes nesouhlas menšinových podílníků.

Jak valná hromada schválila, může český ArcelorMittal v příštích pěti letech dát do zástavy až 2,9 milionu kusů vlastních akcií. V zástavě se tak může octnout pětina jeho kapitálu. Podle posledního vývoje kurzu na RM-Systému (na burze se titul neobchoduje) jde o akcie za šest miliard korun.

Proti rozhodnutí ostře protestuje část minoritních akcionářů, kteří v huti celkem drží téměř dvacet procent akcií. „Nesouhlasíme se zástavou, je to nestandardní opatření a slouží k tomu, aby se z Ostravy dál vyváděly peníze ve prospěch jediného akcionáře. Navíc akcionáře, jehož schopnost splácet úvěry se podle dostupných zpráv zhoršuje," prohlásil Milan Tománek, mluvčí skupiny PPF, jež v huti drží přes 13 procent majetku.

Zatím není jasné, nač chce vedení huti zástavu akciemi použít. „Jaké konkrétní pohledávky budou zástavou zajištěny, v jakém rozsahu a kdy, se akcionáři dozvědí až po skončení účetního období," říká manažer huti Jan Rafaj.

Přesně to vadí PPF, která včera marně žádala, aby každé konkrétní použití akcií jako zástavy schvalovala valná hromada. Podle Tománka tak pokračuje nestandardní chování majoritního akcionáře, který neposkytuje informace ostatním podílníkům.

Ve varu je i řada individuálních investorů. „Dávat pětinu akcií huti do zástavy je hazard," tvrdí akcionář Michal Mitýsek. „Pokud bude zástavní právo uplatněno, zastavené akcie ztratí logicky hodnotu," zlobí se další z minoritářů Jiří Psota, podle něhož by to znehodnotilo i majetek ostatních. Skupinka minoritářů kolem Psoty včera před sídlem firmy v Ostravě uspořádala dokonce protestní happening. „Ze zjištění policie plyne, že většina demonstrantů byli najatí studenti," prohlásila mluvčí huti Věra Breiová. Ostravský policejní mluvčí Petr Svoboda však na dotaz HN popřel, že by se policie protestem zabývala a slova Breiové odmítl potvrdit.

Minoritáři „Mittalu" své kroky proti vedení huti čím dál lépe organizují. Prostřednictvím známé advokátky Kláry Veselé-Samkové podali trestní oznámení kvůli nízko úročeným půjčkám, jež ArcelorMittal Ostrava poskytuje do mateřské skupiny. Podnik nevyplácí dividendy, ale spřízněným firmám už takto půjčil 24,5 miliardy korun a podle Psoty kvůli tomu přišel o 750 milionů. Skupina kolem Psoty včera oznámila, že chystá sadu dalších trestních oznámení a otevřeným dopisem se obrátí na předsedu vlády.

ArcelorMittal Ostrava patří k největším firmám v zemi, loni při padesáti miliardovém obratu vydělal přes šest miliard korun čistého zisku. Nyní je ale firma těžce postižena krizí. Jede na dvě třetiny kapacity a vedení firmy se v této situaci letošní výsledky neodvažuje předpovídat.

 

24.8.2009, Zuzana Kubátová, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy