RM-SYSTÉM»Události»Prodejci kritizují olympijský monopol pro McDonald’s

Prodejci kritizují olympijský monopol pro McDonald’s

10.08.2009 09:52
Praha l Do olympijských her v Londýně zbývá ještě 1082 dní, o konkrétní podobě prodeje občerstvení se však rozhoduje už nyní.

Díky exkluzivní smlouvě má mít monopol na prodej „značkového" jídla na olympiádě americký řetězec McDonald's. Proti tomu protestují místní prodejci občerstvení. Pokud vůbec budou moci své produkty na hrách prodávat, bude to možné zásadně v neoznačených obalech, bez jakékoliv možnosti propagace značky. Někteří o možnost zisků přijdou úplně. Například prodejci, kteří mají pobočky v komplexu ExCel Centre, kde se budou konat některé soutěže, budou muset své obchody po dobu konání her zavřít.

Podle kritiků neodráží image výrobce hamburgerů britské hodnoty ani atmosféru multikulturního Stratfordu, východního předměstí Londýna, které bude centrem her. „Je neuvěřitelné, že právě McDonald's bude obrazem občerstvení při tak důležité přehlídce. Jsou tu spousty britských firem, které by mohly prodávat zdravější jídlo z lokálních zdrojů," říká londýnská radní Jenny Jonesová.

Podle zástupců řetězce, který patří mezi dvanáct hlavních sponzorů olympiády, se o přístupu dalších prodejců na hry stále jedná.

Monopol na prodej nealkoholických nápojů, včetně čaje nebo kávy, bude mít na londýnských hrách americká Coca Cola.

 

10.8.2009, E15

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy