RM-SYSTÉM»Události»Sedmička je pro Microsoft (celkem) šťastné číslo

Sedmička je pro Microsoft (celkem) šťastné číslo

07.08.2009 11:52
Informací o novém operačním systému Microsoftu Windows 7 rychle přibývá. Ohlasy na betaverze jsou příznivé a vše zatím nasvědčuje tomu, že očekávané říjnové uvedení na trh nebude takovým zklamáním, jaké představovaly předchozí Visty. Přesto to nový systém nebude mít lehké: ekonomický pokles neskončil a Microsoft už také není to, co býval.

Rychlost a stabilita XP, vizuální atraktivita Vist - tak zní ve zkratce nejčastější závěry z testování nového operačního systému. Tedy na první pohled nepochybně chvála, což zejména u produktů Microsoftu nebývá právě obvyklé. Na druhý pohled ale zahlodá červík pochybnosti: Windows XP jsou skoro osm let staré, Vista byla propadák. Je to tedy inovace, nebo jen směs něčeho, co už tu bylo?

 

Novinky a vylepšení

Říci, čím se liší Windows 7 od Visty, není těžké: konečně fungují. Výrobci automobilů nebo praček by takový „úspěch" zlomil vaz, my tu však mluvíme o Microsoftu. Přimět uživatele nejprve zaplatit za nedodělaný zmetek a pak za jeho konečnou verzi, je nepochybně geniální tah.

Mnohem větší problém ale je najít, co Windows 7 přinášejí nového. Ne, že by novinky nebyly na první pohled patrné, nebo že by jich bylo málo -většinou však jde spíše o zlepšováky a kosmetické úpravy.

Například za jednu z nejvýznamnějších změn se udává nová podoba Hlavního panelu. Jsou na něm rozlišeny aktivní programy, objevují se tu často spouštěné programy a recenzenti chválí jak příjemnou grafickou tvář, tak snadné a intuitivní ovládání.

Z podobného soudku jsou i další změny. Tak třeba je snadnější práce s okny umožňující pohodlnou práci s více otevřenými dokumenty. Změnilo se ovládání připojování k WiFi. Jinak vypadá Kreslení i další aplikace. A tak by se dalo pokračovat dlouho.

Zajímavou, i když možná poněkud diskutabilní novinkou je, že Windows 7 nebudou v základní podobě obsahovat některé aplikace, například Windows Media Player. Zájemce si je ale bude moci zdarma stáhnout z webu.

Spíše z hlediska fajnšmekrů tu je vítána podpora virtuálních pevných disků, více grafických karet, lepší kalkulačka, podpora rozpoznávání písma, či řeči, podpora biometrického hardwaru a podobné vychytávky.

Asi nejvýznamnější změna pro běžné uživatele (a to ještě ne pro všechny) tak nakonec bude podpora oblíbených multimediálních formátů včetně DivX pro video s vysokým rozlišením, a snazší vytváření domácích sítí. Uvažuje se i o tom, že Microsoft k operačnímu systému zdarma nabídne vlastní antivirový program, který konečně nahradí otravné bezpečnostní hlášky starých Windows.

 

„Možná ano, možná ne"

I když inovace, které Windows 7 přinášejí, většinou nejsou nijak podstatné, marketingové sudičky nejčastěji věští úspěch. Podle IDC se do konce roku 2010 prodá 170 milionů kopií nového operačního systému, vygenerují zisk 320 miliard dolarů (Microsoftu i dalším firmám) a zajistí práci 7 milionům lidí.

V Evropské unii se prý za stejnou dobu prodá asi 50 milionů kopií. Windows 7 mají být dokonce jedním z faktorů, které příští rok zmírní nebo zaženou hospodářskou krizi.
Zdaleka ne všichni ale mají tak jasno - někteří nevylučují, že krize naopak přemůže Windows 7. Nechybí hlasy, podle nichž je uvedení nového (či spíše repasovaného) operačního systému v časech ekonomické nejistoty riskantní záležitost. Jenže Microsoft úspěch potřebuje. Visty byly propadák, protože zpomalovaly počítače, byly nestabilní, s mnoha zařízeními nekompatibilní a špatně fungovaly na levných noteboocích, které dnes představují hlavního tahouna trhu IT hardwaru.

I navzdory masivní reklamě zůstaly dominujícím operačním systémem Windows XP. Microsoft přitom trpí snižováním výdajů firem na informační technologie v důsledku krize.

Mnozí komentátoři proto soudí, že s úspěchem Windows 7 stojí a padá i budoucnost Microsoftu. Dnes sice pořád ještě na 90 procentech počítačů pracuje některý z jeho operačních systémů, konkurence je však stále dravější. Už to není jen dobrovolnický Linux. Google nad Microsoftem zvítězil prakticky ve všem, co proti němu zkusil - a nyní se vytasil s Google Chrome OS...

 

Poučení z krizového vývoje?

Windows 7 si nejspíš pořídí skoro všichni, kdo dnes pracují s Vistami -Takových nešťastníků ale není zas tak mnoho. A ti ostatní?

Je tu totiž ještě jeden problém. V minulosti příchody nových verzí operačních systémů šlo ospravedlnit nástupy nových technologií - digitální fotografie, DVD, MP3 a podobně. V současnosti ale (snad jen s výjimkou HD videa) nic podobného nehrozí.

Windows 7 jsou nepochybně velmi zdařile vylepšené Visty, jenže už nad těmi mnozí uživatelé přemítali, proč by si je vlastně měli pořizovat. K jednoznačně záporné odpovědi sice nakonec vedla zjevná nevydařenost novinky, nic to ale nemění na skutečnosti, že stejná otázka může být vyslovena i nad Windows 7.

Hezká grafika a sofistikovanější ovládání je důvodem ke koupi pro počítačového fanouška - jenže časy, kdy tvořili většinu uživatelů, minuly. Ten dnešní nemá čas hrát si s novotami: chce PC zapnout a pracovat. Má i on důvod si kupovat Windows 7?

Odpověď hodně závisí na strategii prodeje. I tentokrát asi nový systém zákazníkům chtě nechtě vnutí především OEM prodeje. Rozdíl oproti Vistě ale bude v tom, že prodejci počítačů se proti tomu nebudou už bouřit.

Povzbudivá zpráva je, že Windows 7 mají být zpočátku výrazně levnější (i když popravdě řečeno, při nepříliš významných inovacích ani není důvod aby nebyly). Zatímco Visty se po uvedení na trh prodávaly za 160 dolarů za kus (dnes už jen za 130 dolarů), nové Windows lze v provedení Home už dnes předobjednávat za 50 dolarů. Verze Professional stojí 100 dolarů (přesněji oněch baťovských 99,99 USD). A podivínům, kteří si i dnes koupí Vistu, Microsoft slibuje bezplatný upgrade.

To ovšem platí pouze do 31. ledna 2010 a předem zaplacený systém dostanete až po oficiálním zahájení prodeje. Pak půjdou ceny nahoru: Windows 7 Home Premium budou za 200 USD, Windows Professional za 300 USD a upgrade z Vist za 120 USD.

 

Sám CEO Microsoftu Steve Ballmer je tentokrát neobvykle opatrný. Na otázku, zda Windows 7 napraví nedávné neúspěchy společnosti, lakonicky odpověděl slovy „Možná ano, Možná ne."

7.8.2009, Petr Šedivý, E15

 

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy