RM-SYSTÉM»Události»„Áčka“ se po bolestných letech vrátila k zisku

„Áčka“ se po bolestných letech vrátila k zisku

31.07.2009 09:52
AAA Auto Anthony denny chce udržet firmu v černých číslech i za celý letošní rok.

Prodejce ojetých vozů AAA Auto včera překvapil investory. Po hlubokých ztrátách v předchozích obdobích se ve 2. čtvrtletí jeho hospodaření vyhouplo do černých čísel.

Zisk majitele 28 autobazarů v Česku a na Slovensku vystoupal na 1,6 milionu eur, tedy zhruba 41 milionů korun. Loni přitom firma zápasila se ztrátou 2,5 milionu eur. Překvapivé výsledky vyvolaly ihned silný zájem o akcie „Áček". Na budapešťské burze s nimi dokonce kvůli prudkému růstu muselo být na čas pozastaveno obchodování. V Praze za celý den akcie AAA posílily o 19,2 procenta na 10,87 koruny.

Prodejní výsledky ukazují na oživení poptávky po ojetinách - ve srovnání se začátkem roku prodala firma ve 2. čtvrtletí více vozů a utržila téměř o čtvrtinu víc. Vykazované tržby ve výši 47,5 milionu eur jsou ale stále meziročně o 43 procent nižší.

Šéf AAA Auto Anthony Denny by chtěl ziskovost udržet po celý letošní rok. Podle analytiků pomohlo firmě loňské uzavření nevýdělečných poboček v Maďarsku, Polsku a Rumun Šéf sku i masivní úspora nákladů. Podle Dennyho je nepravděpodobné, že by se firma vrátila na „opuštěné" trhy dříve než v roce 2011. A to i přesto, že „Áčka" oslovili investoři, kteří by se na případné expanzi chtěli podílet. Ve hře je prý nanejvýš otevření jedné pobočky v Budapešti.

Patrick Vyroubal ze společnosti Atlantik FT se nicméně domnívá, že optimistický výhled na celý rok mohou ohrozit slabší tržby. „Na trhu je stále příliš mnoho nejistoty," připouští i šéf AAA Auto.

Denny včera rovněž řekl, že by firmě pomohlo zavedení šrotovného. „Zdravý byznys s ojetinami je poněkud závislý na zdravém byznysu s novými auty. Doufáme, že šrotovné začne platit od ledna," řekl Denny.

Návrh zákona, který se zavedením šrotovného počítal,vetoval začátkem měsíce prezident Václav Klaus. Bude se o něm tedy znovu hlasovat ve sněmovně, pro zákon ale musí zvednout ruku alespoň 101 poslanců.

 

***********************************

ZIsk za druhé čtvrtletí 2009 - 41milionů Kč
Loni ve druhém čtvrtletí ztráta - 64 milionů Kč
Tržby (meziroční pokles) - 1,21mld.Kč - 43 %
Včerejší růst akcIí AAA auto - 19,2% - 10,87 Kč

 

31.7.2009, Martin Petříček, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.