RM-SYSTÉM»Události»ArcelorMittal Ostrava jede zatím na poloviční výkon

ArcelorMittal Ostrava jede zatím na poloviční výkon

30.07.2009 11:11
ArcelorMittal Ostrava se dostává z nejhoršího. Poptávka po ploché oceli se zvýšila a ostravské hutě nyní jedou zhruba na poloviční výkon. „Některé provozy, jako středojemná či hrubá válcovna, jsou vytížené na sto procent,“ uvedla mluvčí společnosti Jana Breilová.

Největší světový producent oceli ArcelorMittal hospodařil ve druhém čtvrtletí se ztrátou 792 milionů dolarů, tedy v přepočtu přes 14 miliard korun. Loni ve stejném období přitom vykázal zisk 5,8 miliardy dolarů. Čtvrtletní výsledky své tuzemské společnosti, která zahrnuje bývalou Novou huť, firma nezveřejňuje. „V červnu a červenci se situace mírně zlepšila, " uvedla Breilová. Společnost proto ustoupila od původního plánu uzavřít předposlední bežící vysokou pec a omezit další provozy. „Do září určitě pojedeme na obě pece," dodala mluvčí.

Tržby celé skupiny Arcelor Mittal se nicméně ve druhém čtvrtletí propadly zhruba o 60 procent na 15,2 miliardy dolarů. Výsledky ovlivňuje především dramatický pokles poptávky po oceli, který souvisí s poklesem automobilového průmyslu a stavebnictví.

30.7.2009, Robert Zelenka, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy