RM-SYSTÉM»Události»CME rozvíjí aktivity v Rumunsku

CME rozvíjí aktivity v Rumunsku

29.07.2009 10:14
Praha - Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME) koupí od rumunských společností MediaPro Management a Media Pro BV, které kontroluje prezident CME Adrian Sarbu, jejich produkční a distribuční divizi MediaPro Entertainment.

CME, která vlastní také tuzemskou televizi Nova, zaplatí za společnost deset milionů dolarů (přes 180 milionů korun) v hotovosti a 2,2 milionu akcií CME. Nynější majitelé MediaPro Entertainment získají navíc právo na koupi dalších 850 tisíc akcií CME za 21,78 dolaru za kus. CME zároveň převezme dluh firmy 35,6 milionu dolaru. CME rovněž v rámci celé transakce odevzdá své menšinové podíly v obou prodávajících společnostech - v MediaPro Management tedy 8,7procentní a v Media Pro BV desetiprocentní podíl.

CME chce spojit různé divize s MediaPro Entertainment a vytvořit tím divizi, která bude tvořena z produkce, služeb a distribuce v rámci všech regionů, v nichž CME působí. CME si od toho slibuje podle svého prohlášení úspory na straně nákladů a zvýšení kvality a dostupnosti.

„Naší největší konkurenční výhodou je obsah. Konsolidace nám pomůže snížit náklady, jít do nových oblastí a také vytvořit nové zdroje zisku. Zároveň dojde ke zlepšení nové produkce," uvedl Sarbu. Ten doposud zastával funkci prezidenta a provozního ředitele společnosti, nyní byl jmenován výkonným ředitelem CME.

Příspěvek MediaPro Entertainment do celkových tržeb CME bude podle analytika Atlantiku FT Patricka Vyroubala představovat méně než 10 procent celkových tržeb po vyloučení vnitropodnikových tržeb.

MediaPro Entertainment je jedním z nejvýznamnějších výrobců a distributorů televizní a filmové tvorby ve střední a východní Evropě. CME vlastní televizní stanice v sedmi zemích střední a východní Evropy, včetně Rumunska a České. MediaPro Entertainment navíc vlastní jedno z největších studií ve střední a východní Evropě.

CME spojí různé divize s MediaPro Entertainment, a vytvořit tím divizi tvořenou z produkce, služeb a distribuce všech regionů, v nichž působí

29.7.2009, Tomáš Králíček , E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy