RM-SYSTÉM»Události»Mittal zastaví akcie české dcery

Mittal zastaví akcie české dcery

29.07.2009 10:12
Sedm miliard za Novou huť smí ArcelorMittal státu splácet šest let Protikorupční police začala prošetřovat půjčky ostravské huti

Naděje, že dokončení privatizace ostravské Nové huti (dnes ArcelorMittal Ostrava), jež dohodl v květnu exministr financí Miroslav Kalousek s šéfy světové ocelářské jedničky ArcelorMittal, pomůže vylepšit letošní státní rozpočet, selhaly.

Ocelářský gigant sice podle květnové dohody kupuje jedenáctiprocentní státní podíl ostravské huti, v níž už dnes drží 72 procent. Jenomže místo toho, aby složil dohodnutou kupní cenu sedmi miliard, bude ji splácet do roku 2015. Oznámilo to včera ministerstvo financí, podle něhož ArcelorMittal za akcie zatím poslal státu jen první miliardu.

„Cena byla stanovena v roce 2008 a k podpisu dohod došlo až v roce 2009. Cena akcií od té doby klesla, proto souhlasilo ministerstvo financí s rozložením plateb do sedmi splátek," vysvětluje mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

Dokončení privatizace je součástí balíku dohod, na jehož základě ArcelorMittal stáhl arbitrážní žalobu, v níž po Česku žádal odškodné téměř 30 miliard korun.

Ačkoliv stát získá sedm miliard za akcie ostravské huti až za šest let, už letos na jaře se ve firmě vzdal výkonu akcionářských práv. Ponechal si jen zástavní právo na prodávané akcie. Ministerstvo financí tak dalo definitivně ruce pryč od sporu, jež ve firmě vedou minoritní podílníci s ArcelorMittalem.

Hospodaření české huti přitom začala nedávno prošetřovat protikorupční policie. „Tento útvar převzal od státního zastupitelství trestní oznámení, které jsme tam podali," řekla HN advokátka Klára VeseláSamková zastupující skupinu šesti individuálních menšinových podílníků huti.

Ti tvrdí, že mateřský ArcelorMittal poškozuje svou českou dceru i jejich zájmy. Vadí jim, že ostravská huť poskytla firmám ze skupiny ArcelorMital v podobě nízkoúročených půjček téměř 25 miliard korun, místo aby volný kapitál zhodnocovala výhodnějšími nástroji, případně vyplácela dividendy akcionářům. Škodu, kterou huť na půjčkách mateřské skupině údajně utrpěla, vyčíslili na tři čtvrtě miliardy korun.

Tento týden minoritáře znepokojil další krok šéfů ostravské firmy. Představenstvo ArcelorMittalu svolalo na 6. srpna valnou hromadu, jež má schválit používání akcií ostravské huti jako zástavu za úvěry. „Majoritní akcionář chce mít tuto možnost připravenou, zatím není jisté, že ji využije," řekl HN manažer ArcelorMittalu Jan Rafaj. Jak velký balík akcií by firma na zástavu využila, neupřesnil. Neřekl ani, jaké půjčky by akciemi měly být ručeny - zda ty, které už firma má, nebo nějaké nové. „Nic není rozhodnuto," říká.

Část minoritářů se ale obává, že ArcelorMittal, těžce zasažený krizí, potřebuje akcie zastavit, protože mu selhaly garance právě za půjčky z ostravské dcery. „To by ještě zvýšilo jejich rizikovost," říká jeden z investorů. Plán na zástavu akcií znepokojuje podle mluvčího Alexeje Bechtina i společnosti PPF, jež v huti kontroluje 14 procent akcií a čím dál důrazněji se domáhá podílu na rozhodování ve firmě.

29.7.2009, Zuzana Kubátová, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy