RM-SYSTÉM»Události»Microsoftu se poprvé propadl roční obrat

Microsoftu se poprvé propadl roční obrat

27.07.2009 09:43
Globální krize projevující se chabou poptávkou na trhu osobních počítačů dopadla také na americký Microsoft, světovou softwarovou jedničku. Jeho prodejní obrat v obchodním roce 2008/09 (do konce června) proti předchozímu srovnatelnému období spadl o tři procenta na 58,4 miliardy dolarů. Společnost tak zaznamenala vůbec první pokles prodeje od roku 1986, kdy vstoupila na burzu.

Čistý zisk Microsoftu se propadl dokonce o 18 procent, jeho absolutní výše 14,6 miliardy dolarů je ale stále impozantní.

Nicméně, pro investory představuje hluboký pokles zisku těžké zklamání. Kurz akcií Microsoftu ve čtvrtek spadl asi o osm procent, propadl i v pátek, a to o 8,3 procenta na 23,45 dolaru za kus.

Microsoft, jehož software je podle odhadů ve světě nainstalován v devíti PC z deseti, vkládá velké naděje do nového operačního systému Windows 7, který by měl být finálním zákazníkům k dispozici 22. října.

„Sedmička" ale bude mít konkurenta, neboť s novým operačním systémem Chrome se na trh chystá vyrazit také Google, provozující nejužívanější internetový vyhledávač na světě.

 

27.7.2009, Václav Lavička, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy