RM-SYSTÉM»Události»McDonald’s otevřel v Česku první kavárnu

McDonald’s otevřel v Česku první kavárnu

17.07.2009 09:45
Na český kavárenský trh zkouší vstoupit i řetězec rychlého občerstvení McDonald’s. V pražských Průhonicích na dálnici D1 rozšířil stávající provoz o svoji první českou kavárnu McCafé.

Do konce roku by měly přibýt ještě další dvě a v dalších letech je chce společnost zavést do všech provozoven v centrech velkých měst.
„Kavárenské provozy v okolních zemích, kde jsou již rozšířené, nám zvedají tržby zhruba o deset procent," řekl generální ředitel McDonald's pro ČR a SR Radek Janalík. Firma tak chce na tuzemském trhu napodobit model z Německa, Rakouska či Maďarska, kde jsou kavárny zhruba v polovině tamních občerstvení McDonald's.

Při ročních tržbách blížících se téměř čtyřem miliardám korun by to společnosti mohlo vynést stamiliony korun. Rozšířený provoz v Průhonicícíh je pilotním projektem, který bude řetězec testovat několik měsíců.

Že by zřizování kaváren bylo reakcí na rozšiřování kavárenské sítě Starbucks, Janalík odmítl. Nápad s kavárnami vznikl v Austrálii před mnoha desítkami let a společnost jej již delší dobu šíří po Evropě.

Svůj vstup na český kavárenský trh, a to v druhé polovině srpna, ohlásil i australský řetězec Gloria Jean's Coffees, provozující druhou největší síť kaváren na světě po Starbucksu. První kavárnu bude otevírat v Praze na Klárově. Následoval by tak síť Hard Rock Café, která na jaře otevřela zatím svou jedinou pobočku v ČR. Tato síť se podle dostupných informací hodlá soustředit pouze na metropoli.

Noví hráči tak budou na kavárenském trhu konkurovat řetězcům Starbucks, Costa Coffee, Café Emporio či Coffee Heaven.

 

17.7.2009, Jiří Michal, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy