RM-SYSTÉM»Události»Beran prohrál soud, musí vrátit akcie Vítkovic

Beran prohrál soud, musí vrátit akcie Vítkovic

17.07.2009 09:39
David Beran prohrál akcie strojírenského holdingu, navíc zřejmě zaplatí miliardové odškodné.

Jeden z největších obchodních sporů v Česku - boj mezi miliardáři Janem Světlíkem a Davidem Beranem o strojírenský Vítkovice Holding - končí Světlíkovým vítězstvím. Pražský Vrchní soud včera potvrdil předchozí rozhodnutí arbitráže i Městského soudu v Praze, podle kterých musí Beran svému společníkovi ve Vítkovicích Světlíkovi vydat 45 procent akcií holdingu.

Za majetek v hodnotě osmi až deseti miliard korun Světlík zaplatí jen něco kolem stovky milionů. A ve skupině s dvacetimiliardovým obratem, kde dosud kontroloval polovinu majetku, získá celkem 95 procent.

Beran se soudí se Světlíkem čtyři roky - od doby, co svou část Vítkovic nabídl ke koupi dalšímu českému magnátovi Karlu Komárkovi. Jak tvrdí soudy, porušil tím tehdy Světlíkovo předkupní právo.

Včerejší rozhodnutí soudu je pravomocné. Lze se proti němu bránit jen mimořádnými prostředky, ty ale nemají odkladný účinek. Beranovy akcie jsou nyní v soudní úschově a je na ně vydána exekuce ve Světlíkův prospěch.

„Padla poslední překážka exekuce na podíl, který mi měl David Beran vydat už před rokem a půl. Je šílené, že až nyní se dostanu k majetku, který mi dávno patří," komentoval Světlík rozsudek.

Beran, kdysi jeden z nejbohatších podnikatelů v zemi, je v obtížné situaci. Akcie, jež soud přiznal Světlíkovi, má totiž na základě jiné, tentokrát pařížské arbitráže, zároveň vydat Komárkovi. Toto rozhodnutí ale ještě přezkoumává soud ve Švýcarsku. Beranovi tak hrozí nejen ztráta podílu ve Vítkovicích, ale i to, že bude muset zaplatit několikamiliardové odškodné Komárkovi. Početné soudní spory jej zjevně ruinují. Jediný jeho významnější majetek v Česku představuje už jen splátková firma Profi Credit. V souvislosti s jejím podnikáním je ale obviněn ze čtvrtmiliardového daňového úniku.

 

17.7.2009, Zuzana Kubátová, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy