RM-SYSTÉM»Události»Pozice Nokie se začíná otřásat

Pozice Nokie se začíná otřásat

17.07.2009 09:27
Výrobcům mobilních telefonů už druhé čtvrtletí klesají tržby. Letošní rok je nejhorší od osmdesátých let.

Světová jednička v mobilních telefonech dostala od krize další ránu. Poté co musela na přelomu roku propouštět zaměstnance, klesl jí čistý zisk ve druhém čtvrtletí o 66 procent. Zároveň se i o čtvrtinu propadly tržby na 9,91 miliardy eur.

Letošní rok je tak pro finského vládce mobilního trhu Nokii i další výrobce jako noční můra. Společnost musela snížit odhad svého tržního podílu. Očekává, že letos zůstane její podíl téměř na stejné úrovni jako v loňském roce, tedy kolem čtyřiceti procent. Původně ale Nokia počítala s dalším nárůstem. Vyplývá to z informací agentur AP a Reuters.

Konkurenční Sony Ericsson vykázal za druhé čtvrtletí ztrátu 213 milionů eur, před rokem měl zisk šest milionů eur. Firma tak zaznamenala čtvrtou čtvrtletní ztrátu za sebou.

Prodej mobilních telefonů se kvůli ekonomické recesi prudce snižuje. V prvním čtvrtletí letošního roku globální dodávky na trh podle údajů výzkumné společnosti Strategy Analytics klesly o 13 procent na 245 milionů kusů. Pokles byl nejvyšší od začátku rozvoje trhu s mobilními telefony v osmdesátých letech minulého století.

Tradiční výrobce nyní kromě krize trápí i nástup nových telefonů, jako jsou iPhone a BlackBerry, které mají fanouškovskou základnu především v Asii a USA, kde se Nokia moc neprosazuje. A právě nástup iPhonu ukazuje, jak dokáže úspěch jiné koncepce zvednout ze židle i jindy chladné manažery severské firmy.

„Stejný design, stejné barvy a vylepšení špatného fotoaparátu na podprůměrný 3,2Mpix bude znamenat pro řadu majitelů velké zklamání," okomentoval nový iPhone 3G S šéf britské Nokie Mark Loughran.

17.7.2009, Jan Beránek, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy