RM-SYSTÉM»Události»McDonald’s se stěhuje do Ženevy

McDonald’s se stěhuje do Ženevy

14.07.2009 11:23
Největší světový řetězec rychlého občerstvení McDonald’s letos na podzim přesune svou evropskou centrálu z Londýna do daňově výhodnějšího Švýcarska.

LONDÝN Řetězec McDonald's následuje další americké nadnárodní koncerny a rozhodl přestěhovat svou evropskou centrálu z Velké Británie do Švýcarska. Ačkoliv to sama společnost popírá, důvodem je pravděpodobně změna britského daňového systému.

McDonald's si od přestěhování slibuje, že jeho roční zdanění zůstane mezi 29 až 31 procenty. Pokud by evropská centrála zůstala ve Velké Británii, kvůli novému zdanění zahraničních příjmů by McDonald's zaplatil dvojnásobek toho, co dosud. Nová daňová pravidla vstoupila v platnost letos v červenci. Podle McDonald's se stěhování netýká změn daňových pravidel. Firma tvrdí, že přesun evropské centrály plánuje téměř rok.
McDonald's má ve čtyřiceti evropských zemích kolem šesti tisíc restaurací.

Evropská pobočka v minulých letech rostla rychleji než mateřská americká divize a v současnosti je největším regionem podle prodeje.

V České republice je McDonald's se 78 restauracemi největším řetězcem rychlého občerstvení. Loni česká pobočka zaznamenala nejlepší výsledek ve své historii, když zvýšila tržby téměř o osmnáct procent na necelých 3,8 miliardy korun.
Firmy mění sídla nejen kvůli daním McDonald's není první nadnárodní společností, která v posledních letech přesunula své ústředí do daňově výhodnější země. Úspěchy Švýcarska, Lucemburska a Irska v lákání nadnárodních podniků znepokojují tradiční evropská obchodní centra, jako je právě Londýn.

Firmy do Švýcarska láká jeho daňový a právní systém, hlavně pokud jde o oblast duševního vlastnictví. Jako další pozitivní faktory společnosti uvádějí švýcarský způsob života a efektivní dopravní systém.

Ze Švýcarska již řídí své evropské aktivity například Kraft, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive i Yahoo. Internetový gigant Google se rozhodl umístit svou evropskou centrálu do švýcarského Curychu navzdory tomu, že má ve Velké Británii rozsáhlé kanceláře.

Svá sídla nestěhují do daňových rájů jen americké nadnárodní koncerny, ale i řada britských firem. Seznam zahrnuje i dodavatele kancelářských potřeb Regus, který se přestěhoval do Lucemburska. Reklamní agentura WPP a farmaceutický gigant Shire přesouvají svá ústředí do Irska, kam svou centrálu již dříve přestěhovala i investiční společnost Henderson.

V první polovině tohoto roku se pak kvůli změnám v daních do Švýcarska přemístilo vydavatelství Incoma.

14.7.2009, Pavel Škopek, Lidové noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy