RM-SYSTÉM»Události»CME prodala polovinu své ukrajinské divize

CME prodala polovinu své ukrajinské divize

13.07.2009 15:24
Mediální magnát igor Kolomojskyj koupil 49 % ukrajinských aktiv skupiny CME za 100 milionů dolarů.

Miliardář Igor Kolomojskyj je jedním ze čtyř nejbohatších lidí na Ukrajině. Teď rozšiřuje své mediální impérium o další televize. Za 49procentní podíl ve skupině Studio 1+1, která pro americkou společnost Central European Media Enterprises (CME) provozuje televizní vysílání na Ukrajině, zaplatí 100 milionů dolarů (zhruba 1,8 miliardy korun). Celá transakce by měla být dokončena na konci třetího čtvrtletí.

Skupina CME, pod jejíž křídla patří i tuzemská televize Nova a jejíž akcie se obchodují na pražské burze, zaznamenala v letošním prvním čtvrtletí 37procentní pokles tržeb. CME přitom vlastní televizní stanice v sedmi zemích střední a východní Evropy, kde je sledují desítky milionů lidí.

Firma minulý týden varovala akcionáře, že příjmy z reklamy budou dále klesat během celého letošního roku. Důvodem jsou dopady ekonomické krize. Návrat do zisku tak šéf společnosti Adrian Sarbu očekává nejdříve v roce 2011, kdy se reklamní výdaje vrátí zase do normálu.

Na pomoc skupině CME ale přišla americká mediální společnost Time Warner, která do firmy miliardáře Ronalda Laudera investovala více než 241 milionu dolarů výměnou za 31procentní podíl.

Teď dává CME stomilionovou injekci Igor Kolomojskyj. Ten chce spojit své televizní stanice s kanály CME na Ukrajině - TET TV a Studio 1+1. Podnikatel, který je už více než rok akcionářem a členem správní rady CME, tak získá 49procentní podíl v ukrajinských operacích společnosti. Kolomojskyj navíc získal opci na zbývajících 51 procent akcií Studia 1+1 za 300 milionů dolarů.

„Jakmile se ukrajinská ekonomika vrátí k růstu, naše společné operace se mohou stát nejrychleji rostoucím obchodem v portfoliu CME," tvrdí Kolomojskyj.

Na obchod už zareagovaly i burzy. Na pražské burzovním parketu posílily v pátek akcie CME téměř o 11 procent na 385 korun.

7.7.2009, Jan Beránek, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy