RM-SYSTÉM»Události»Uplynulý týden na české burze ve znamení čekání na firemní hospodářské výsledky

Uplynulý týden na české burze ve znamení čekání na firemní hospodářské výsledky

10.07.2009 17:28
Na českém akciovém trhu pokračovala prázdninová atmosféra s nižšími objemy obchodů a smíšeným vývojem jednotlivých akciových titulů. Dobře se dařilo akciím developera ECM, které vzrostly o 10,7 % na 280 Kč, a Komerční bance, jejíž kurz vzrostl o 4,2 % na 2 672 Kč.

Pozitivní signály z německé ekonomiky

V posledních dnech akcie prozatím zabrzdily propad, který trval několik posledních týdnů. Pozitivním signálem pro české hospodářství a rovněž pro české akcie je zlepšení některých makroekonomických ukazatelů v sousedním Německu, které je naším významným obchodním partnerem.
Za všechny zmiňme nečekaně dobrý výsledek německého průmyslu v květnu. Tamní ministerstvo hospodářství oznámilo růst průmyslové výroby meziměsíčně o 3,7 %, přičemž byl očekáván růst pouhých 0,5 %.

Výsledková sezóna v USA pomalu začíná

V USA už pomalu začíná výsledková sezóna a dá se předpokládat, že výsledky jednotlivých společností a sektorů budou hrát stále významnější kurzotvornou roli ve spojitosti s pomalým uklidňováním situace na akciovém trhu. Připomeňme, že v době dramatických výkyvů na přelomu roku nehrál hospodářský fundament téměř žádnou roli a vše se řídilo přísnou psychologií trhu. Rovněž české tituly čekají s dalším vývojem na pololetní hospodářské výsledky.

Goldman Sachs podpořil akcie ČEZu

V týdnu významněji rostly i akcie ČEZu. Jedním z důvodů je opětovný růst tržních cen energií a utilitám obecně pomohl i zlepšený pohled na celý sektor od americké investiční banky Goldman Sachs. Ta cíluje akcie ČEZu v ročním horizontu na 1 190 Kč. Kurz tohoto titulu v týdnu posiluje o 2,4 % na 852 Kč.

Akcie Erste Bank a Orco ztrácely nejvíce

Mezi tituly, které nejvíce oslabily, patří Erste Bank (460 Kč, -4,6 %) a rovněž Orco (145 Kč, -4,3 %). V případě druhé jmenované společnosti je zajímavou zprávou potvrzení stávajícího vedení Orco na valné hromadě tohoto krizí zmítaného developera.


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy