RM-SYSTÉM»Události»ArcelorMittal Ostrava žádá vládu o pomoc

ArcelorMittal Ostrava žádá vládu o pomoc

23.06.2009 10:47
Stát by se podle firmy mohl spolupodílet na řešení problémů s udržením zaměstnanosti

Největší tuzemská hutní firma ArcelorMittal Ostrava (AMO), která kvůli propadu poptávky po hutní produkci vyrábí jen zhruba na třetinu své kapacity, požádala vládu, aby jí stát pomohl s financováním náhrady mezd pro stovky zaměstnanců, pro něž podnik nemá práci a nechává je doma.

 

Premiér Jan Fischer včera potvrdil, že vláda dopis obdržela.

Obsah dopisu nyní analyzuje tým expertů ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva průmyslu. Podle premiéra žádost posuzuje i další tým expertů, kteří se zaměří mimo jiné i na to, zda by byla taková pomoc vůbec možná a přípustná. Teprve pak vláda zaujme stanovisko.

 

Kapacity využity jen na 35 až 40 %

Podle mluvčí AMO Věry Breiové firma dopisem, který odeslala premiérovi již koncem května, nepožádala o konkrétní částku.

„Naše žádost o pomoc je spíše výzvou ke spolupráci s vládou při řešení problematiky zaměstnanosti. Je to snaha najít společně se státem řešení, které by pomohlo udržet zaměstnanecká místa i v době snížené výroby, abychom nemuseli propouštět tolik, kolik odpovídá propadu poptávky po oceli a naší produkce," řekla Breiová Právu.

AMO výrobu postupně snižovala už v posledním čtvrtletí minulého roku, letos od počátku roku využívá své výrobní kapacity pouze na 35 až 40 procent. Po dle Breiové tak každý týden doma zůstává kolem 500 lidí za 70 procent své hrubé mzdy.

Tento stav trvá od začátku roku a podle Breiové to firmu každý měsíc stojí 27 miliónů korun.
„Krize má na nás dopad už tři čtvrtě roku a ještě minimálně rok se nás dotýkat bude," řekla mluvčí s tím, že není možné dlouhodobě držet stovky zaměstnanců na tzv. dočasné částečné nezaměstnanosti a platit jim 70 % mzdy. Podle ní firma chce s vládou hledat řešení, jak se o tyto náklady podělit.

„Bylo by to výhodnější i pro stát, protože pokud tyto zaměstnance propustíme a oni skončí na úřadu práce, veškeré náklady pak bude platit stát," řekla.

„My jsme vlastně zmíněným dopisem, který jsme poslali panu premiérovi, upozornili na situaci, která se týká mnoha firem v České republice, a iniciovali debatu, jak pomoci všem firmám, jež jsou zasaženy ekonomickou krizí a ocitají se v podobné situaci," uvedla Breiová.

 

„Miliardy zisku patří akcionářům"

K tomu, že vedení AMO žádá o pomoc stát a společnost, a přitom disponuje miliardami korun nerozděleného zisku, Breiová uvedla, že tyto prostředky představují zisk akcionářů.
„Vyžadovat, aby akcionáři ze svých prostředků řešili otázku nezaměstnanosti, vlastně znamená vyzývat k účasti na sbírce k podpoře státního rozpočtu. Tento akcionářský zisk byl řádně zdaněn a daně odvedeny do státního rozpočtu," uvedla Breiová s tím, že ArcelorMittal je jedním z největších plátců daní v ČR.

Společnost AMO má nyní 6600 zaměstnanců, přičemž od začátku roku propustila 950 lidí. Na otázku, zda v nejbližší době firma nechystá další propouštění, Breiová odpověděla: „Máme nějaké varianty a k nějaké z nich budeme muset přistoupit. Určitě už brzy budeme muset tuto situaci řešit."

Podle odborového předáka Leopolda Laskovského vedení firmy na pravidelné páteční schůzce se zástupci odborů o žádném dalším propouštění nehovořilo. „Pokud vedení firmy žádá o pomoc stát, mělo by garantovat, že nebude propouštět," řekl Laskovský Právu.

Některé země EU v podobných případech pomáhají i soukromým firmám. Například francouzský stát může částečně přispívat na platy zaměstnanců firmy, která se ocitla v ekonomických potížích a je nucena zpomalit či přerušit výrobu. Společnost místo propouštění uvolní zaměstnance na nucenou dovolenou. Ta může po souhlasu příslušného regionálního odboru ministerstva práce trvat nepřetržitě nejdéle šest týdnů.

 

23.6.2009, , Právo


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy