RM-SYSTÉM»Události»Souhrn dění uplynulého týdne na české burze RM-SYSTÉM

Souhrn dění uplynulého týdne na české burze RM-SYSTÉM

22.06.2009 10:31
Nedostatek výraznějších ekonomických impulzů a blížící se léto má za následek nižší aktivitu investorů obecně na kapitálovém trhu i na české burze RM-SYSTÉM, která uplynulý týden mírně ztrácela.

Pokles se týkal zejména titulů Volkswagen (5 824 Kč, -13,3 %), ArcelorMittal Ostrava (2 165 Kč, -10,8 %) a Orco (162 Kč, -10,2 %). Dobře si v týdnu vedly naopak akcie České spořitelny (770 Kč, +2,5 %), Deutsche Telekom (227 Kč, +2 %) a Microsoft (442 Kč, +1,8 %).

Akcie Volkswagenu v poslední době klesají pod tíhou spekulací ohledně dopadů finanční krize na společnost. Nejistotu u investorů vzbuzují rovněž boje rodinných klanů Piëchů a Porsche, které se dlouhodobě snaží ovládnout toto automobilové konsorcium.

Důvodem propadu kurzu akcií ArcelorMittal Ostrava je neschválení dividendy na valné hromadě, která o ni rozhodovala. Ostravské hutě vytvořily v minulém roce zisk 4,9 mld. Kč, nicméně tyto finanční prostředky budou ponechány ve firmě. Na tento fakt reagovali negativně minoritní akcionáři.
Celkem má AMO na účtu nerozděleného zisku minulých let neuvěřitelných 38,3 mld. Kč (zdroj čtk), což v přepočtu činí na jednu akcii přes 3 tis. Kč. Toto číslo je tedy vyšší než současná hodnota akcie na burze RM-SYSTÉM, kde se obchodují za 2 165 Kč.
Možným důvodem, proč se akcie podniku obchodují s takto velkým diskontem i vůči nerozdělenému zisku na jednu akcii, je vyšší rizikovost investice a rovněž obava o budoucí zisky společnosti, na jejíž hospodaření zle dopadá současná hospodářská krize. Pro rok 2009 očekává společnost hospodaření s kladnou nulou.
Dalším negativním signálem je fakt, že AMO půjčil téměř 25 mld. Kč své mateřské společnosti přes dceřiné společnosti sídlící na ostrově Mauritius. Ta takto může využívat zisk společnosti, aniž by se o něj musela dělit s minoritními akcionáři a navíc platit daň z dividend státu.

Propad v týdnu zaznamenaly i akcie Orco poté, co se v tisku objevily titulky polemizující s možným krachem této developerské společnosti, která je v Česku jedním ze symbolů finanční krize.
Na povrch vyplouvají rovněž otázky ohledně finančních transakcí generálního ředitele a dříve největšího akcionáře podniku, pana Otta. Zodpovězení otazníků nad dalším osudem podniku přinese pravděpodobně až valná hromada společnosti konaná 8. července, která zvolí nové představenstvo firmy a určí budoucí směřování podniku.


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy