RM-SYSTÉM»Události»Zisková léta Mittalu končí

Zisková léta Mittalu končí

19.06.2009 10:35
Vedení huti se obává, že krize v ocelářství bude trvat i příští rok Firmě hrozí stamilionové ztráty z nepodařených obchodů

Ekonomické vyhlídky ArcelorMittalu Ostrava jsou čím dál chmurnější. Firma, která loni jen od dubna do konce roku vydělala téměř pět miliard korun, letos může přijít o celý zisk.

„Na konci roku vykáže ArcelorMittal Ostrava zřejmě kladnou nulu," řekl HN zdroj z dozorčí rady.

Oficiální předpovědi manažerů pro letošní rok jsou neurčité, neobsahují žádná čísla. „Recese bude hlubší a delší, než se zdálo, bude mít závažné dopady," řekl na včerejší valné hromadě firmy člen představenstva Josef Buryan. Spotřeba oceli bude podle něj i nadále nízká, a to i v roce 2010.

ArcelorMittal, který jede ani ne na polovinu kapacity, tak dál snižuje náklady, především přehodnocuje plán investic.

Kromě recese na hospodaření huti dopadají i některé obchody z minulých let. Huti například hrozí, že přijde o více než 402 milionů korun, jež jí dluží německá společnost Faradit Rohrwerk. „Jde o nesplacené pohledávky z obchodů z let 2002 až 2006. Část z těch peněz Faradit naúčtoval za dodávky zboží, které se ztratilo a my jsme z něj nic neměli. Byly to nezajištěné obchody, za případem je nedbalost," řekl HN zdroj blízký vedení huti.

Její šéfové potvrdili, že není jisté, zda huť peníze dostane. Faradit je v platební neschopnosti. „Zvažujeme, zda je možné navrhnout konkurz Faraditu," řekl manažer Jan Rafaj, podle nějž firma na tuto ztrátu tvoří opravnou položku.

Další „oprávku" přes 352 milionů korun huť musí vytvořit na nevypořádané obchody se státní firmou Osinek. S tou se podnik léta soudil o ceny surového železa, jež Osinek nakupoval pro další hutní firmu Vítkovice Steel. Soudní spory ukončila nedávná dohoda mezi státem a mateřskou skupinou ArcelorMittal. Ta podle dohody stáhne arbitrážní žalobu o 26 miliard korun, kterou vede proti České republice, stát mu oplátkou prodá svůj 11procentní podíl akcií a obě strany zruší řadu dílčích sporů, jež mezi sebou vedou.

Minoritní akcionáři měli včera na valné hromadě řadu dotazů k hospodářským potížím, protikrizovým opatřením a hrozícím ztrátám ArcelorMittalu Ostrava. Na většinu z nich nedostali -alespoň podle vlastního mínění - uspokojivé odpovědi. V jednom bodě ale přece jen zaznamenali vítězství. Jan Rafaj oznámil, že ostravská dcera bude moci předčasně splatit mateřské společnosti téměř čtyřmiliardový dluh, který nadnárodní ArcelorMittal převzal na sebe od českého státu při privatizaci ostravského podniku před sedmi lety.

Dluh se má podle původních dohod splácet do roku 2013 a to je léta terčem kritiky minoritních podílníků. Těm totiž vadí, že ostravská huť mateřskou firmu úvěruje desítkami miliard, inkasuje z těchto půjček ale mnohem nižší úrokovou marži, než jakou jí vlastní matka účtuje z „privatizačního dluhu". Minoritáři léta žádají o předčasné zaplacení závazku, kvůli rozdílům v úročení vzájemných půjček. Na vedení huti minulý týden dokonce podali trestní oznámení.

Kromě slibu předčasného splacení léta kritizovaného dluhu neprosadili minoritní akcionáři huti jediný požadavek. Kellnerově skupině se včera nepodařilo ani proniknout do vedení podniku. Do dozorčí rady huti a do výboru pro audit navrhovala investiční manažery PPF Roberta Ševelu a Garryho Mazzottiho. Návrhy ale hlasováním neprošly.

19.6.2009, Zuzana Kubátova, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy