RM-SYSTÉM»Události»V ArcelorMittalu narazila i PPF

V ArcelorMittalu narazila i PPF

19.06.2009 10:18
Minoritní akcionáři se dividend na valné hromadě opět nedočkali Do fondu nerozděleného zisku putuje dalších 4,6 miliardy korun

O výplatu obří dividendy zhutní firmy ArcelorMittal Ostrava se včera přihlásili minoritní podílníci v čele se zástupci skupiny PPF. Navrhli rozdělit přes 17 miliard, tedy 1400 korun na akcii. Návrh neuspěl, minoritní akcionáři se ale chystají tlak na vedení ArcelorMittalu stupňovat.
Firma má za sebou tučné roky. Dividendu nevyplácela od privatizace v roce 2002, a to i přesto, že se jí minoritní podílníci léta dožadují.

Na účtu nerozděleného zisku má z minulých let už přes 33 miliard korun. Ten se ale navýší. Podle včerejšího rozhodnutí valné hromady totiž do fondu připlyne dalších 4,6 miliardy z téměř pětimiliardového loňského profitu. Ten huť navíc vytvořila za devět měsíců - firma mění účetní období, a tak vykazuje loňské výsledky pouze za dobu od dubna do konce roku.

Důvodem, proč bývalá Nová huť ani letos dividendy nevyplácí, je podle Rakeshe Kapura z představenstva ekonomická krize: „Nevíme, co bude zítra. Prožíváme situaci, jaká nemá obdoby. Řada vlajkových lodí světového průmyslu je ve vážných problémech. Proto chceme nechat peníze ve firmě," vysvětlil.

Minoritním akcionářům vadí, že ostravský „Mittal" místo dividendy posílá desítky miliard do mateřské skupiny formou půjček, a to už od roku 2002. Ke konci loňského roku měla sesterská společnost ostravské huti, LNM Technologies z ostrova Mauritius, a v Nizozemsku sídlící mateřský ArcelorMittal z Ostravy půjčeno přes 24,5 miliardy.

Půjčky jsou úročeny sazbou několikanásobně nižší, než za kolik si dnes světová ocelářská jednička půjčuje na trhu. „Mateřský ArcelorMittal si z Ostravy stahuje zisky, aby se nemusel s minoritními akcionáři dělit," tvrdí menšinový podílník Jiří Psota. Patří ke skupině šesti minoritářů, která podala na představenstvo huti kvůli půjčkám dvě trestní oznámení.

Podle včerejšího návrhu PPF by ocelárny měly stáhnout prostředky, jež půjčují do mateřské skupiny. „Prostředky na výplatu dividendy by měl ArcelorMittal Ostrava získat ze svých disponibilních prostředků a dále splacením pohledávek za spřízněnými společnostmi," uvedla PPF.

Kellnerovi lidé i další minoritáři vznesli včera řadu dotazů ohledně výhodnosti půjček pro ostravský podnik. Manažeři ji však nevysvětlili konkrétními argumenty, jen opakovali základní parametry obou půjček.

Mluvčí PPF Alexej Bechtin označil reakci za neuspokojivou. „Budeme se odpovědí domáhat všemi dostupnými prostředky," řekl. PPF může například požádat o další valnou hromadu, k čemuž má při výši svého téměř 14procentního podílu právo.

19.6.2009, Zuzana Kubátová, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy