RM-SYSTÉM»Události»Vítěz Investiční hry 2009 vydělal 1,6 mil. Kč během dvou měsíců. Jaká byla jeho strategie?

Vítěz Investiční hry 2009 vydělal 1,6 mil. Kč během dvou měsíců. Jaká byla jeho strategie?

03.06.2009 09:53
V dubnu a květnu letošního roku probíhala středoevropská investiční soutěž o jeden kilogram ryzího zlata a řadu dalších cen. Hra byla založena na fiktivním investování na reálném akciovém a derivátovém trhu. Kdo vyhrál? Jaká byla investiční strategie nejlepších hráčů? To jsou otázky, které budeme v následujících dnech postupně zodpovídat.

Kdo hru pořádal?

Soutěž pořádala společně s partnery burza RM-SYSTÉM a varšavská burza na stránkách www.investicka.cz. Pro české hráče registrované na portálech Seznam.cz a Finance.cz byla výhodou možnost přímého přístupu, aniž by se museli do aplikace registrovat.

Strategie nejlepšího hráče

Celkový vítěz investiční hry, pan Emil Sirgely ze Strakonic, založil svůj úspěch na obchodech v USA. Hned první herní den investoval většinu finančních prostředků do akcií finanční krizí zmítané banky Citigroup. Akcie po dvou týdnech prodal se ziskem 375 tis. Kč a později znovu levněji dokoupil a opět prodal. Celkem na titulu Citigroup dokázal vydělat 725 tis. Kč.

Ještě lépe se vítězi dařilo obchodovat akcie krachující automobilky General Motors. To, že přísloví „první vyhrání z kapsy vyhání“ platí i na akciovém trhu, potvrdil hned prvním obchodem. Nákupem 35 tis. akcií za 1,87 USD / akcie a prodejem za 1,82 USD / akcie sice vytvořil ztrátu 21 tis. Kč, nicméně mu uzavření ztrátové pozice umožnilo později nakoupit ten samý titul mnohem levněji. Celkem pan Sirgely provedl s General Motors 11 obchodů a na této akcii vydělal 894 tis. Kč. Obdiv zaslouží načasování posledního obchodu, kterým bylo prodáno přes 76 tis. kusů akcií za 1,76 USD, což bylo těsně pod maximem daného dne a jak se později ukázalo, byla to poslední možnost, jak obecně prodat akcie General Motors se ziskem. Následné ohlášení bankrotu a vyřazení titulu z indexu Dow Jones znamenalo propad kurzu na hodnoty kolem 0,6 USD za akcii.

Celkově dokázal vítěz soutěže zhodnotit přidělený milion korun o 161,5% a to vše za pouhé dva měsíce. Výsledky hry byly slavnostně vyhlášeny v pátek 29. května 2009 na tiskové konferenci na varšavské burze.


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy