RM-SYSTÉM»Události»Šéf Mittalu: Huť zažívá nejtěžší chvíle v historii

Šéf Mittalu: Huť zažívá nejtěžší chvíle v historii

26.05.2009 09:05
Tuzemské ocelárny řeší, jak přežít. Největší česká huť ArcelorMittal Ostrava jede nyní na 35 až 45 procent kapacity. Podle generálního ředitele Sandžaje Samaddara navíc firma na konci příštího týdne vypne další vysokou pec, kterými vyrábí surové železo.
Příčinou je zásadní propad poptávky po oceli způsobený světovou hospodářskou krizí. Bude to přitom poprvé v téměř šedesátileté historii hutě, kdy zůstane fungovat jediná pec. Nynější dvě fungující pece jedou na padesát procent.

„Nikdy jsme v podobné situaci nebyli. Každý měsíc vypadá hůře než ten předchozí. Vůbec nejsme schopni předpovědět, co bude dál,“ vysvětluje Samaddar. Opětovné spuštění výroby na odstavené peci přitom přijde na 50 až 100 milionů korun. Kdyby se firma dostala do situace, že by musela vypnout poslední fungující pec, znamenalo by to podle dřívějšího vyjádření šéfa vnějších vztahů Jana Rafaje úplné odstavení továrny.

Generální ředitel Samaddar však vyvrací spekulace o tom, že mateřský koncern uvažuje o úplném odstavení výroby či prodeji čínským investorům.

„Kdybychom chtěli továrnu zavřít, tak nebudeme nyní kupovat od státu balík akcií Mittalu za sedm miliard,“ říká Samaddar, který je v čele podniku od loňska.

Rozhovor s S. Samaddarem v zítřejších HN

26.5.2009, Jan Záluský, Zuzana Kubátová, Hospodářské noviny

RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy