RM-SYSTÉM»Události»Česká burza čeká na významnější impulzy, NWR nejztrátovějším titulem týdne

Česká burza čeká na významnější impulzy, NWR nejztrátovějším titulem týdne

22.05.2009 18:01
V uplynulých dnech zaznamenaly české akcie smíšený vývoj. Na jedné straně trh pozitivně přijímá některé makroekonomické signály z reálné ekonomiky a straně druhé je jisté, že řada problémů teprve přijde.

Dluhy versus rating USA a Velské Británie

Ve čtvrtek a pátek burzy po celém světě vyděsily spekulace, podle kterých by Velká Británie a možná i USA mohli přijít o nejvyšší úvěrový rating AAA. To v překladu znamená, že by je investoři mohli brát jako více rizikové destinace. Vyšší rizikovost znamená vyšší náklady na úvěry pro jmenované země a právě dluhy jsou tím, co státy postižené finanční krizí tíží nejvíce.
Reakce trhu byla znát především na oslabování dolaru vůči euru. Mnoho analytiků předpokládá, že oslabování dolaru může dále pokračovat, což by v budoucnu působilo silně proinflačně na celou americkou ekonomiku.
Nejmenší radost z oslabování americké měny by měli věřitelé. Ptáme-li se na otázku, kdo v současné době financuje americký blahobyt, tak jsou to zejména asijské země v čele s Čínou, Japonskem a zeměmi blízkého východu. Zejména Čína již dnes volá po zavedení nové rezervní měny, což by bylo pro americký dolar pravděpodobně smrtící.

NWR pokračuje v pádu

České tituly obchodované na burze RM-SYSTÉM v týdnu spíš rostly, výjimkou byly akcie NWR, které ztratily dalších 12,6% a týden uzavřely na 91,90 Kč. Propad pod 100 Kč za akcii byl způsoben nečekaně špatnými oznámenými hospodářskými výsledky za první čtvrtletí letošního roku. NWR za 1.Q reportovalo ztrátu 2,1 mil. EUR ve srovnání se ziskem 92,3 mil. EUR v předchozím čtvrtletí. Tržby dosáhly 270,3 mil. EUR, což bylo téměř o 100 mil. EUR méně než bylo očekávání trhu.
Bezprostředně po uveřejnění zprávy klesl kurz až k 88 Kč. Později se situace stabilizovala a kurz se po zbytek týdne pohyboval nad 90 Kč za akcii. Obecně těžařskému sektoru v současné době škodí silný utlum hutního průmyslu, na který je vázán. Hutní výrobky jsou spjaty s vývojem zejména automobilového průmyslu, který se v současné době potýká s hlubokou krizí a to i přes zavedením šrotovného v sousedních zemích. Objemy obchodů s NWR dosahují na české burze RM-SYSTÉM v některých dnech i 50% objemů londýnských obchodů a je patrné, že NWR akcie ovlivňuje zejména zájem retailových investorů.


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy