RM-SYSTÉM»Události»Po prudkém růstu se na burzu dostavilo vybírání zisků

Po prudkém růstu se na burzu dostavilo vybírání zisků

15.05.2009 18:16
Český akciový trh zažil v uplynulém týdnu poměrně razantní vybírání zisků. Negativně působila i makroekonomická data o stavu hospodářství jak v ČR, tak i v zahraničí.

Akcie NWR ztrácí 15%

Největší propady burza zaznamenala v pondělí a ve středu a mezi nejvíce poškozené tituly patřily ty, které v uplynulých měsících a týdnech zažily největší růsty.
Úplně nejhůře dopadly akcie NWR, které ztratily přes 15 % ze své hodnoty a aktuálně se na burze RM-SYSTÉM obchodují za 107,40 Kč.

Reakce akcií ČEZ na hospodářské výsledky

Akcie společnosti ČEZ v týdnu ztratily na burze RM-SYSTÉM 5,2 %, nicméně tento propad byl částečně způsoben technickou korekcí po rozhodném dni pro výplatu dividendy. Od pondělí se na burze RM-S obchodují akcie této společnosti bez nároku na dividendu za uplynulý rok (50 Kč hrubého na akcii), a proto v pondělí titul ztratil při otevření cca 40 Kč (4,4 %) ze své hodnoty.
ČEZ v týdnu rovněž oznámil hospodářské výsledky za první kvartál letošního roku. Akcionáři s napětím čekali, jak se ekonomická krize projeví na ziscích elektrárenské společnosti.
Za 1. Q ČEZ vytvořil čistý zisk 19,1 mld. Kč (+23% y / y), což bylo pro trh pozitivním překvapením. Celkové tržby meziročně vzrostly o 9,7 % na 53,3 mld. Kč. Reakce na poměrně pozitivní výsledky byla v úvodu obchodování příznivá, ale celkově negativní sentiment trhu brzy obrátil do červených hodnot i kurz ČEZu. Titul týden uzavřel na hodnotě 860 Kč.

Propad Erste Bank po dividendě

Dalším titulem, kde se do poklesu kurzu promítla dividenda, byla Erste Bank. Letos akcionáři dostanou 65 eurocentů z jedné akcie a poslední možnost koupě akcie s nárokem na dividendu za uplynulý rok byla ve čtvrtek 14. května. U titulů obchodovaných primárně na rakouském trhu (Erste Bank a VIG) není pro nárok na dividendu stěžejní den vypořádání, ale den obchodu. Proto v těchto případech není rozdíl v rozhodných dnech mezi pražskou burzou a burzou RM-SYSTÉM. Erste Bank uzavřela týden na 465 Kč.


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy