RM-SYSTÉM»Události»Prudký růst akcií na burze RM-SYSTÉM!

Prudký růst akcií na burze RM-SYSTÉM!

07.05.2009 16:51
Přestože byl uplynulý pracovní týden o jeden den kratší, stihly akciové trhy prudce vzrůst a smazat částečně ztráty z předešlých měsíců. Rekordmanem byly akcie NWR, jejichž kurz se během čtyř dnů zvýšil o neuvěřitelných 75%.

Za růstem akciových titulů nestojí žádné významnější fundamentální faktory, ale částečné odbourání averze k riziku, kterou si investoři vybudovali v průběhu loňského a na začátku letošního roku. Jednoduše řečeno, investoři už nemají takový strach z globální deprese a krachu světové ekonomiky. Naopak se obávají, aby jim neujel růstový trend. Pozitivně akcie ovlivňují i lepší hospodářské výsledky některých zahraničních společností.

Na burze RM-SYSTÉM drobní a střední investoři během jednoho týdne zobchodovali akcie za více než 430 mil. Kč, což je historicky nejvíce v celé historii fungování trhu. Rekordní bylo v tomto ohledu úterý, kdy si akcionáři vyměnili cenné papíry za 128 mil. Kč.

Uplynulý týden byl rovněž ve znamení snižování úrokových sazeb. ČNB dle předpokladů snížila základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 1,5 %. Rovněž sazby ECB klesly o 25 b.p. na 1 %. Měnový výbor britské centrální banky ponechal základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 %. Snižováním sazeb chtějí centrální banky podpořit peněžní nabídku a pomoci skomírajícím ekonomikám. Rizikem jsou vzrůstající inflační tlaky.

Zhodnocení akciových titulů na české burze RM-SYSTÉM.

ECM - kurz 380 Kč, zhodnocení za čtyři dny 75 %
NEW WORLD RESOURCES - kurz 126,5 Kč, zhodnocení 63 %
ARCELORMITTAL OSTRAVA - kurz 2 498 Kč, zhodnocení 55,3 %
ERSTE GROUP BANK AG - kurz 546 Kč, zhodnocení 27,6 %
CETV - kurz 420 Kč, zhodnocení 18,6 %


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy