RM-SYSTÉM»Události»Vítězi minulého týdne akcie Orco a CME, celkově akcie stagnovaly

Vítězi minulého týdne akcie Orco a CME, celkově akcie stagnovaly

24.04.2009 15:59
Akcie na burze stagnovaly, dařilo se Orco, CME a Pegasu. Deutsche Telekom snížil projekci a McDonald's svými výsledky pozitivně překvapil.
Vývoj na zahraničních trzích stál za růstem akcií Orco a CME

Burza v tomto týdnu stagnovala, když v předchozích sedmi týdnech zažila rally, která posunula akcie o více než 30 % nahoru. Zejména v úvodu týdne to vypadalo, že kontrolu převezmou po dlouhé době medvědi poté, co trh reagoval na vývoj akciových trhů v zahraničí. Negativní vliv na akcie NWR a ČEZ měl i pohyb cen komodit směrem dolů. Během týdne však akcie umazaly většinu ztrát. Zejména růst akcií developerské firmy Orco a mediální CME lze považovat za impozantní. Prvně jmenovaný titul posílil o více než 30 % a druhý si připsal přes 15 %. Růst nebyl podložen žádnými kurzotvornými zprávami, ale růstem obou titulů v New Yorku a Paříži.

Nejvíce ztratily akcie tabákové společnosti Philip Morris (-7,8 %) což lze připsat na vrub toho, že 22.dubna vypršelo datum obchodování titulu s nárokem na dividendu. O výši dividendy se rozhodne až na valné hromadě, která se bude konat příští týden. Pokud však společnost jako tradičně vyplatí celý svůj konsolidovaný zisk na dividendě, měla by se pohybovat přibližně okolo 559 Kč/akcii (dividendový výnos cca 10 %).

Z korporátních zpráv na domácí scéně lze zmínit oznámení rafinérské společnosti Unipetrol. Ta očekává za 1Q letošního roku provozní ztrátu, která by však měla být nižší než ve čtvrtém kvartálu (-1,26 mld. Kč). Důvodem ztráty jsou podle společnosti rafinérské marže, které zůstaly pod tlakem. EBITDA má být pozitivní. Na tuto zprávy akcie nijak nereagovaly, celkově skončily mírně v záporu. Ve čtvrtek pak Deutsche Bank zvýšila cílovou cenu pro Erste Bank o 22 % na 11 EUR, což odpovídá 296 Kč.

McDonald's zvýšil zisk, Deutsche Telekom snížil projekci

Ve středu zveřejnil své výsledky největší řetězec rychlého občerstvení na světě, McDonald's Corp. Za 1Q 2009 vzrostl zisk meziročně o 3,5 %, a to navzdory tomu, že silnější dolar se negativně promítl do zisků mimo USA. Firma mezi zákazníky uspěla hlavně svou nabídkou ranních menu. Čistý zisk se zvýšil na 979,5 mln. USD / 0,87 USD na akcii (vs. konsensus 0,82 USD) a tržby klesly o 9,6 % na 5,08 mld. USD (vs. konsensus 5,19 mld. USD). Společnost oznámila, že posilující dolar může letos snížit tržby až o 2,3 mld. USD a zisk o 0,32 USD na akcii. Firma také očekává zvýšení nákladů na potraviny v USA a Evropě.

Největší telekomunikační společnost v Německu, Deutsche Telekom AG, během týdne snížila projekci pro upravený EBITDA. Ukazatel má klesnout oproti loňskému roku o 2 až 4 %. Volné CF by pak měl činit zhruba 6,4 mld. EUR. Titul v reakci na tuto zprávu výrazně oslabil a stáhl s sebou i akcie Telefónicy O2 ČR.

Fio
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy