RM-SYSTÉM»Události»Pokračující růst na akcií v Česku, tempo však zpomaluje

Pokračující růst na akcií v Česku, tempo však zpomaluje

20.04.2009 15:45
Akcie na české burze uhájily růst i v tomto týdnu. Nejlépe se dařilo akciím CME (+18 %) a ČEZ (+6%). Finský výrobce mobilních telefonů Nokia pak oznámil výsledky.
Akcie CME se vyšplhaly nad 360 Kč, blížící se rozhodné datum na výplatu dividendy NWR

Akciový trh v Praze pokračoval v růstu i tento týden (s pořadovým číslem 7), kdy bylo obchodování zkráceno o jeden den. Růstové otěže převzaly od bankovních titulů (Erste, KB) akcie mediální skupiny CME, které počátkem týdne navázaly na růst ze zámoří kde titul zavřel v přepočtu nad 320 Kč. Rally pokračovala poté i v následujících dnech a titul se vyšplhal až nad 360 Kč. V závěru týdne však investoři raději dali přednost vybírání krátkodobých zisku a celkově si tak akcie připsaly růst o necelých 20 %. Dařilo se i akciím NWR když blížící se rozhodné datum pro výplatu dividendy u uhelné společnosti (na RMS 17/4) znamenalo, že titul posílil přes 4 %. Úspěch energetických titulů podtrhly i akcie ČEZ, které přidaly přes 6,5 %.

Rakouská Erste Bank tento týden oznámila, že zahajuje proces kombinované nabídky podílového (účastnického) kapitálu v celkové nominální hodnotě 2,7 mld. EUR. Snaží se tak posílit svojí kapitálovou strukturu. Podílové cenné papíry sebou nenesou žádná hlasovací práva a držitel nemá žádný vliv na obchodní politiku banky, má však právo na speciální didivendu. Podílový kapitál neobsahuje žádné právo na výměnu na kmenové akcie a celkově nemá zřeďující účinek pro stávající akcionáře. Na vývoj akcií banky tato zpráva neměla větší vliv, titul přesto oslabil o 3,6 %. Podobně oslabovaly i akcie druhého bankovního titulu KB. Nic na tom nezměnily ani lepší než očekávané výsledky US bank (Goldman Sachs, JPM, nebo Citigroup), což však nezvyšuje důvěru v bankovní sektor jako takový.

Mezi další ztrátové tituly patřily akcie Orco (-8 %) a defenzivní Telefónicy (-2 %). Druhému jmenovanému příliš nesvědčí současná „medvědí rally,“ která favorizuje tituly více náchylnější na vývoj ekonomiky. Otázkou zůstává kdy dojde současným býkům dech když navzdory příznivějším ekonomickým datům nelze čekat, že by jako mávnutím kouzelného proutku (nebo lépe vládními stimulačními balíčky) došlo k uhašení všech problémů největších světových ekonomik.

Nokii klesly tržby i zisk, akcie přesto rostly

V uplynulém týdnu oznámil své výsledky i největší výrobce mobilních telefonů na světě, Nokia Oyj. Čistý zisk za 1Q klesl na 122 mln. EUR / 0,03 EUR na akcii. Oproti tomu ve stejném období loňského roku firma hospodařila se ziskem 1,22 mld. EUR. Jedná se o nejnižší zisk od 2. čtvrtletí 1996. Tržby meziročně poklesly o 27 % na 9,3 mld. EUR. Na úrovni zisku i tržeb zaostaly výsledky za očekáváním analytiků (konsensus zisk - 232 mln. EUR, tržby – 9,8 mld. EUR). Kromě klesající poptávky po mobilních telefonech se Nokia potýkala s problémy v segmentu tzv. „chytrých telefonů,“ kde mají navrch iPhone od Apple a BlackBerry od RIM. Navzdory horším výsledků však akcie Nokie šly nahoru. Důvodem byly výsledky na úrovni provozních marží (10,4 %), které dopadly v souladu s očekáváním firmy. Firma zároveň investory ujistila investory, že projekce marže pro tento rok se jí podaří splnit. Titulu se tak po více než 3 měsících podařilo vrátit nad hranici 300 Kč.

Fio
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy