RM-SYSTÉM»Události»České akcie opět na vlně pozitivního sentimentu. V centru dění ORCO.

České akcie opět na vlně pozitivního sentimentu. V centru dění ORCO.

10.04.2009 16:32
České akciové trhy za uplynulý týden i přes úvodní vybírání zisků opět posílily. Za zmínku stojí zejména růst akcií Orca (+19%) a AAA Auto (+15%). V druhé polovině týden byly opět v kurzu akcie finančních domů
Orco konečně zveřejnilo výsledky za loňský rok
Realitní společnost Orco v týdnu na třetí pokus oznámila hospodářské výsledky za rok 2008. Předchozí odklady vzbuzovaly v hlavách investorů ty nejčernější myšlenky. Společnost skutečně ohlásila oproti očekáváním mnohem hlubší ztrátu, která dosáhla 390,56 milionů EUR, tedy více než 10 miliard Kč. Vzpomínka na předloňský zisk téměř 90 miliard EUR vháněla mnohým slzy do očí. Společnost následně naznačila možnost, že požádá o vyřazení svých akcií z obchodování na burzách cenných papírů v Praze, Varšavě a Budapešti a je její akcie by byly kotovány pouze na primárním trhu Pařížské burzy. I kdyby však k takové situaci došlo, nebyl by to důvod k ukončení jejich obchodování na české burze RM-SYSTÉM.

Akcie Orca na výsledky reagovaly paradoxně nečekaným růstem, přičemž nebylo výjimkou ani pozastavené obchodování s tímto titulem z důvodu příliš velkého růstu a překročení přístupného cenového pásma. Za tento týden si připsaly přes 19%. V rally pokračovaly nadále i finanční tituly, které přes ztráty z úvodu týdne, otočily do kladného teritoria díky pozitivnímu vývoji sektoru v zahraničí. Ten byl podpořen oznámením US banky Wells Fargo o rekordních ziscích za první kvartál 2009. V příštím týdnu mají zveřejnit výsledky další US banky, lze tedy očekávat i výraznou aktivitu na domácích bankovních titulech.

Růst inflace i nezaměstnanosti

Na český trh v minulém týdnu dorazila rovněž vlna makrodat. Růst nezaměstnanosti na 7,7% ani růst inflace na 2,3% však zásadní vliv na obchodování na akciových trzích neměl.

Z dalších událostí uplynulého týdne můžeme zmínit rozhodnutí společnosti Arcelor-Mittal o omezení produkce a odstavení další vysoké pece. Firma dosud provozovala dvě vysoké pece ze čtyř. Omezení produkce může mít zároveň vliv i na těžební společnost NWR, která je významným dodavatelem koksárenského uhlí pro tuto společnost. Akcie Arcelor-Mittal si připsaly pokles přes 5 %, zatímco růst cen komodit pomohl akciím NWR až k atakování hranice 80 Kč/akcii.

RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy