RM-SYSTÉM»Události»Souhrn akciového dění ze světa a české burzy RM-SYSTÉM

Souhrn akciového dění ze světa a české burzy RM-SYSTÉM

02.01.2009 17:20
Uplynulý týden byl pro akciové trhy mírně pozitivní, i když dobrý dojem na úplný závěr pátečního obchodování trochu zhatilo uzavírání derivátových pozic na české akciové tituly.

Kroky centrálních autorit proti finanční krizi

Akciové trhy reagovaly na snahy centrálních bank, které sáhly k dalšímu snížení úrokových sazeb. Konkrétně americký FED snížil klíčovou úrokovou míru na historicky minimálních 0,25%. Ještě razantnější bylo Japonsko, kde tamní BOJ snížila sazbu z 0,3% na 0,1%. Centrální autority se těmito kroky snaží dosáhnout lepší dostupnosti finančních prostředků na trhu a oživení ekonomiky. Ač sazby na mezibankovním trhu poslední dobou sice mírně klesají, oproti normálu jsou stále poměrně vysoko. V současné situaci nejsou kroky FED, BOJ ani dalších centrálních bank příliš účinné, protože finanční instituce stále nedůvěřují jedna druhé a navzájem si nepůjčují. Prostor pro další pokles sazeb není už v USA ani v Japonsku příliš velký, proto se dá jen spekulovat, jaké by mohly být další kroky, kdyby se problémy ještě vyostřily. Nabízí se intervence přímo na burze a ve hřeje je i skoková devalvace dolaru, která by ze dne na den zvýšila cenu aktiv a snížila cenu dluhů, které budou USA dozajista muset platit. Sazby ČNB poklesly na 2,25%, nicméně pro globální trh není tato informace směrodatná.

CME za týden roste o 20%

Přes 20% během jednoho týdne si připsal kurz mediální společnosti CME, která vlastní mimo jiné české televizní stanice Nova, Nova Cinema a Nova sport. Firma působí také na Slovensku, v Bulharsku, Chorvatsku či Slovinsku a její hospodaření je rovněž ovlivněno ekonomickou krizí a obavami investorů z poklesu cen reklamy. Akcie CME vykazují v současné době vysokou volatilitu, když z minim dosažených v půlce listopadu dokázaly posílit už o 100%.

Investice ČEZu

Poměrně velký rozruch vyvolal v poslední době rovněž ČEZ, který vyhrál tendr na projekt jaderné elektrárny v Bohunicích. ČEZ bude mít v podniku 49% a náklady na stavbu mohou dosahovat 4 – 6 mld. EUR. Investoři reagovali na informaci spíše pozitivně, i když hospodářský efekt bude projekt mít v horizontu deseti let. Okamžitý dopad má na akcie pokračující pokles cen ropy a dalších komodit. Cena černého zlata klesla i přes oznámení OPEC ohledně dalšího snížení těžby. ČEZ na burze RM-SYSTÉM týden uzavřel na úrovni 786,00 Kč za akcii.


Roman Jandík
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy