RM-SYSTÉM»Události»Zisky Deutsche Telekom i Slovak Telecom klesly

Zisky Deutsche Telekom i Slovak Telecom klesly

08.08.2008 00:00
Německé telekomunikační společnosti Deutsche Telekom klesl ve druhém čtvrtletí zisk o 35 procent, mimo jiné kvůli silnému kurzu eura.

Čistý zisk za duben až červen dosáhl 394 milionů eur. Předpověď celoročních výsledků ale nechal německý telekomunikační gigant beze změny.

Tržby Deutsche Telekomu za čtvrtletí klesly o tři procenta na 15,1 miliardy eur. Zisk před zdaněním se snížil téměř o 30 procent na 892 milionů eur. Generální ředitel skupiny Rene Obermann zdůraznil, že firma v pololetí naplnila své strategické cíle na provozní úrovni a v úsporách. „To nás vede k závěru, že svých finančních cílů v roce 2008 dosáhneme,“ shrnul Obermann. Společnost již dříve uvedla, že chce letos vytvořit očištěný zisk (EBITDA) zhruba 19,3 miliardy eur jako v minulém roce.

Pokles zisků i tržeb ohlásila i telekomunikační skupina Slovak Telekom. Ta měla v prvním pololetí čistý zisk 2,37 miliardy slovenských korun. Meziročně je to pokles asi o deset procent. Výnosy skupiny klesly o 2,5 procenta na 15,26 miliardy korun. Za zhoršením hospodaření je výpadek příjmů po loňském prodeji společnosti TBDS, která zabezpečuje šíření rozhlasového a televizního signálu.

8.8.2008, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy