RM-SYSTÉM»Události»PEGAS NONWOVENS - Konsolidované neauditované finanční výsledky za prvních devět měsíců roku 2014

PEGAS NONWOVENS - Konsolidované neauditované finanční výsledky za prvních devět měsíců roku 2014

27.11.2014 10:51
Společnost PEGAS NONWOVENS zvýšila v prvních devíti měsících roku ukazatel EBITDA o téměř 22 % díky nové výrobní kapacitě v Egyptě

LUCEMBURK/ZNOJMO (27. listopadu 2014) - PEGAS NONWOVENS SA (dále jen „PEGAS" nebo „Společnost"), přední evropský výrobce netkaných textilií, dosáhl na základě neauditovaných výsledků v prvních devíti měsících roku 2014 ukazatele EBITDA ve výši 34,1 milionu EUR.

Konsolidované výnosy dosáhly v prvních devíti měsících roku hodnoty 171,8 milionu EUR, což představuje meziroční nárůst o 17,7 %. Meziroční růst výnosů byl způsoben vyššími prodeji hotových výrobků díky produkci z nové výrobní linky v Egyptě a dále pak mírným nárůstem cen polymerů. V samotném třetím čtvrtletí roku činily výnosy 60,4 milionu EUR, tj. o 25,9 % více ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Kromě výše uvedeného se na nárůstu výnosů ve třetím čtvrtletí podílelo i snížení skladových zásob hotových výrobků.

 

Provozní ziskovost před odpisy, úroky a zdaněním, měřena ukazatelem EBITDA, činila v prvních devíti měsících roku 2014 34,1 milionu EUR a vzrostla tak oproti předchozímu roku o 21,9 %. Nárůstu ukazatele EBITDA bylo dosaženo zejména díky přínosu egyptského výrobního závodu. Výsledek byl také podpořen slabším kurzem koruny vůči měně EUR. Vliv mechanismu přenesení cen vstupních materiálů byl v meziročním srovnání negativní. Výsledky za prvních devět měsíců jsou v souladu s výhledem zveřejněným na počátku roku, ve kterém Společnost indikovala meziroční nárůst tohoto ukazatele v rozmezí od 12 % do 22 %. EBITDA ve třetím čtvrtletí roku 2014 činila 11,9 milionu EUR, tj. o 35,9 % meziročně více a to ze stejných důvodů, jako je uvedeno výše. Výsledky třetího čtvrtletí byly navíc příznivě ovlivněny poklesem skladových zásob hotových výrobků.

 

Provozní zisk (EBIT) činil v prvních devíti měsících tohoto roku 22,9 milionu EUR, což představuje meziroční nárůst o 23,2 %. V samotném třetím čtvrtletí 2014 se provozní zisk v meziročním srovnání zvýšil o 56,4 % na 8,2 milionu EUR.

 

Čistý zisk dosáhl v prvních devíti měsících roku 2014 hodnoty 19,5 milionu EUR, což je meziročně o 115 % vícea to zejména z důvodu přínosu nové egyptské výrobní linky a nerealizovaných kurzových změn v porovnávaných obdobích. Ve třetím čtvrtletí 2014 Společnost vytvořila čistý zisk ve výši 8,9 milionu EUR, o 283,5 % více než ve stejném období roku 2013, a to ze stejných důvodů jako je uvedeno výše.

Více informacích na webu emitenta nebo v přiloženém souboru.

Přiložený dokument ke stažení


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy