RM-SYSTÉM»Události»NWR podepsala s českým státem Memorandum o porozumění

NWR podepsala s českým státem Memorandum o porozumění

15.01.2014 15:36
Spotřebitelská inflace v prosinci zrychlila a překonala očekávání trhu. Meziměsíčně došlo k růstu spotřebitelských cen o 0,4 %, zatímco v listopadu ceny klesly o 0,1 %. Na meziroční bázi ceny rostly o 1,4 %. Listopadová data o českém průmyslu ukázala na pokračující pozitivní trend z posledního období. Průmyslová produkce meziročně vzrostla o 6,2 %. Index RM v 1. týdnu roku 2014 zahájil na hodnotě 2.039,21 bodu a v 2. týdnu uzavíral na hodnotě 2.111,9 bodu (+3,56 %). Celkový objem obchodů ve sledovaném období přesáhl 156 mil. Kč.

NWR podepsala s českým státem Memorandum o porozumění
Těžební společnost NWR, resp. její dceřiná společnost OKD, v souladu s očekáváním, podepsala s českým státem Memorandum o porozumění ohledně uzavření Dolu Paskov. Toto memorandum upravuje rámec pro spolupráci mezi OKD a českým státem, přičemž cílem je do 31. března 2014 dosáhnout oboustranně prospěšného řešení týkající se uzavření Dolu Paskov.

I když NWR již v loňském září oznámilo, že má v plánu uzavřít tento nerentabilní důl do konce roku 2014, tak nyní podepsáním výše zmíněného Memoranda vznikají další možné varianty řešení. NWR a stát tak v nadcházejících týdnech budou zkoumat možnosti, v rámci kterých by bylo možné těžbu v Paskově prodloužit. Podle zveřejněné zprávy bude zkoumána varianta, že by OKD na vlastní náklady prodloužilo provoz dolu do konce roku 2016 a poté by vlastnictví dolu přešlo za symbolickou jednu korunu na český stát. Stát by pak Důl Paskov následně uzavřel.

Společnost NWR na těžbě v Dole Paskov prodělává, když náklady těžby na tunu se v tomto dole pohybují kolem úrovní 150 - 160 EUR/t, zatímco ve 4. čtvrtletí 2013 společnost prodávala své koksovatelné uhlí v průměru za 101 EUR/t. Za této konstelace tak podle odhadů NWR na Dole Paskov může prodělávat až 50 - 60 mil. EUR ročně. Prodloužení těžby v Dole Paskov do roku 2016 by tak pro NWR mohlo znamenat další ztráty, když se nepředpokládá, že by se cena koksovatelného uhlí v letošním roce zvedla alespoň na úroveň těžebních nákladů v tomto dole. Na druhou stranu by v případě této varianty řešení nesl pravděpodobně náklady na následné uzavření dolu stát, což by pro NWR znamenalo úsporu až 60 mil. EUR (odhad managementu NWR ohledně nákladů na uzavření Paskova).

Do konce letošního března by tak ohledně uzavření Dolu Paskov mělo být jasno. Pokud by nedošlo k nějaké formě dohody mezi NWR a státem, pak by měl být Důl Paskov podle původních plánů uzavřen na konci letošního roku.

ČEZ se bude proti rozhodnutí bulharského energetického úřadu bránit soudní cestou
ČEZ se bude bránit soudní cestou proti rozhodnutí bulharského energetického úřadu ohledně snížení ceny elektrické energie pro domácnosti a průmyslové odběratele. Konkrétní dopady tohoto kroku ČEZ prozatím analyzuje, ale lze předpokládat další zintenzivnění programu úspor nákladů, který byl na tamním trhu zahájen na podzim 2013. Nové (nižší) ceny jsou platné od začátku roku 2014.

Erste Group Bank neplánuje odchod z maďarského trhu
Rakouská banka předpokládá, že nová strategie na maďarském trhu zajistí její divizi v dohledné době návrat k ziskovosti a neplánuje z tamního trhu odejít.

Jaderná elektrárna Dukovany dodala do sítě více elektřiny než Temelín
Jaderná elektrárna Temelín dodala v roce 2013 do sítě 15,065 TWh elektřiny. Kvůli prodloužení plánovaných odstávek to bylo o 0,323 MWh méně než v roce 2012. Elektrárna Dukovany dodala do sítě 15,68 TWh, což je historicky největší množství.

Smlouva na dostavbu JE Temelín by mohla být podepsána ve 2. čtvrtletí 2015
Generální ředitel Daniel Beneš v rozhovoru pro Ekonom uvedl, že smlouva s vítězným uchazečem o dostavbu jaderné elektrárny Temelín by mohla být podepsána ve druhém čtvrtletí 2015. Beneš dodal, že nepodepíše plně účinnou smlouvu dříve, než budou dohodnuty záruční výkupní ceny elektřiny ze strany státu nebo jiné obchodní schéma.

Změna doporučení pro Komerční banku
Fio banka zvýšila cílovou cenu pro akcie Komerční banky na 4 301 Kč z předchozích 4 079 Kč. Doporučení bylo ponecháno na úrovni „držet".

Jan Kostrhoun


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy