RM-SYSTÉM»Události»Microsoft převezme divizi mobilních telefonů od Nokie

Microsoft převezme divizi mobilních telefonů od Nokie

11.09.2013 11:47
Podnikatelská důvěra v srpnu rostla na 1,8 z předchozích 0,9 bodu. Spotřebitelská a podnikatelská důvěra rostla na -2,0 z předchozích -3,4 bodu. Index spotřebitelské důvěry vzrostl v srpnu na -17,0 z předchozích -20,5 bodu. Český index nákupních manažerů se v srpnu zlepšil na 53,9 z červencových 52 bodů. Maloobchodní tržby vzrostly v červenci o 4 %. Průmyslová výroby vzrostla v červenci meziročně o 2,1 %. Stavební výroba vzrostla o 0,2 %. HDP ve druhém čtvrtletí rostl dle konečných údajů mezičtvrtletně o 0,6 %. Meziročně došlo k poklesu o 1,3 %. U obou srovnání tak došlo k revizi o 0,1 % dolů. Podle průzkumu agentury Reuters by měla koruna během následujících 12 měsíců zpevnit o 2,9 % na 25,056 za euro, a to díky ekonomickému oživení v Evropě. Zdrojem nejistoty zůstává postoj centrálních bank, když se očekává omezení stimulačních programů ze strany Fedu i Evropské centrální banky. Index RM ve 35. týdnu zahájil na hodnotě 1.925,80 bodu a ve 36. týdnu uzavíral na hodnotě 1.897,70 bodu (-1,46 %). Celkový objem obchodů dosáhl ve sledovaném období hodnoty 179 mil. Kč.

V Microsoftu panují obavy z budoucnosti
I když se mnohým zdálo, že po oznámení odchodu Steve Ballmera započnou v Microsoftu bujaré oslavy akcionářů a zaměstnanců, ve skutečnosti je vše trochu jinak. Ballmer, který je výkonným ředitelem Microsoftu už od roku 2000, minulý pátek oznámil, že hodlá během následujícího roku odejít z čela společnosti. Akcie na tyto slova reagovaly prudkým růstem až o 9 %. Nyní to však vypadá, že se investorům odchod Ballmera rozležel v hlavě a počáteční euforie opadla.
Podle interních zdrojů v technologickém gigantu v současnosti panuje nejistota ohledně pokračovaní započatých restrukturalizačních plánů. Kritici často vytýkají Ballmerovi, že se za jeho vedení společnost nikam výrazně neposunula. Akcie za doby jeho působení do dnešního dne odepsaly téměř 40 %. Určitě je však vhodné podotknout, že po roce 2000 splaskávala internetová bublina a konkurence v odvětví je čím dál tím ostřejší.
„Potřebují změnit všechno, úplně všechno," říká hlavní investiční ředitel Tigress Financial Partners Ivan Feinseth. „Potřebují být lepší v sociálním, mobilním, analytickém a cloudovém segmentu a zde mají opravdu málo co nabídnout."
Na druhou stranu, tomuto názoru je poměrně snadné oponovat, když se podíváme na úsilí společnosti, které je patrné snad na všech frontách. V roce 2011 se Microsoftu podařilo získat velmi populární telekomunikační sociální síť Skype, i když o ní sváděly boj další firmy, jako je například společnost Cisco Systems, která se nyní snaží u soudu akvizici za 8,5 miliardy dolarů neúspěšně zvrátit. Prim stále hraje na poli kancelářských aplikací a se svým zařízením Kinect pro konzoli XBOX 360 se účastní i revoluce v herním průmyslu. Podíl Windows Phone na trhu s mobilními operačními systémy je zatím sice nepatrný, ale statistiky za 3. čtvrtletí roku 2013 ukazují, že s 3,7 % předběhl Blackberry, které má na trhu 2,9 %, a stal se tak třetím nejvýznamnějším mobilním operačním systémem po Androidu (79,3 %) a iOS (13,2 %).
Ballmer však upírá pozornost především na reorganizaci struktury společnosti. Spojil veškeré hardwarové oddělení do jediného a sloučil také divize Windows a Windows Phone. Na Wall Street se začalo spekulovat, jestli nakonec odchod současného generálního ředitele neohrozí nastartované procesy uvnitř společnosti. Zaměstnanci Microsoftu jsou oslovováni konkurenčními firmami s nabídkami práce a mnoho lidí je z reorganizace poněkud zmateno. Otázkou tedy zůstává, do jaké míry nový CEO bude pokračovat v započatých plánech, jak stmelí lidský kapitál a co nového technologické společnosti přinese.

Microsoft převezme divizi mobilních telefonů od Nokie
Microsoft převezme nejdůležitější divizi mobilních telefonů od společnosti Nokia za 5,44 mil. EUR. Za samotnou mobilní divizi zaplatí Microsoft 3,79 mil. EUR, za patenty potom 1,65 mil. EUR. Pod Microsoft by mělo přejít přibližně 32 tisíc zaměstnanců.

Změna doporučení pro Microsoft
Morgan Stanley reagoval na zprávu ohledně koupě divize Nokie pro výrobu telefonů společností Microsoft snížením svého doporučení pro americkou společnost z „overweight" na „equal weight".
Společnost BMO Financial Group následně snížila cílovou cenu pro akcie Microsoft z 37 USD na 35 USD. Doporučení je na stupni „market perform".

Microsoft vyhrál v patentovém sporu
Technologický gigant Microsoft vyhrál v patentovém sporu se společností Motorola Mobility, která patří Googlu. Microsoft žaloval Motorolu za zneužití licencí nad rámec dohodnutých podmínek. Soud přiznal Microsoftu nárok na odškodné ve výši 14,5 mil. USD. Motorola se chystá proti rozhodnutí odvolat.

VIG oznámila výsledky hospodaření
Zisk před zdaněním pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group se v prvním pololetí propadl o 32 % na 205,7 mil. EUR, což je lehce pod tržním konsensem 211 mil. EUR. Na výsledcích hospodaření se negativně podepsaly letošní povodně, na kterých pojišťovně vznikly náklady ve výši 180 mil. EUR.

Fortuna oznámila výsledky hospodaření
Fortuna v prvním pololetí roku 2013 vydělal 7,56 mil. EUR. Management společnosti potvrdil výhled na celý rok 2013 v podobě EBITDA 23 - 23,5 mil. EUR. V loterii se společnost soustřeďuje zejména na stírací losy. Nejrychleji rostoucí trh je podle Fortuny v ČR. Přijaté sázky ze stíracích losů se v prvním pololetí meziročně zvýšily, ovšem číselná loterie tvrdě propadla. Management diskutuje možné cesty, jak nakládat do budoucnosti s loterií. Čistý dluh společnosti je ke konci druhého čtvrtletí roku 2013 ve výši 38 mil. EUR.

Pegas Nonwovens oznámil výsledky hospodaření
Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens oznámil hospodářské výsledky za 2. čtvrtletí roku 2013. Společnost představila za druhé letošní čtvrtletí meziročně lepší výsledky na všech úrovních hospodaření, byť výnosy vzrostly jen mírně. Zisk ve 2. čtvrtletí 2013 dosáhl 3,7 mil. EUR.
Společnost dále oznámila, že na základě zlepšené bezpečnostní situace v Egyptě znovu obnovila zkušební provoz své egyptské výrobní linky a potvrdila svůj letošní celoroční výhled růstu EBITDA v rozmezí 5 - 15 %, byť na spodní hranici stanoveného rozpětí.

Telefónica Czech Republic hodlá sdílet 2G a 3G sítě s T-Mobile Czech Republic
Telefónica Czech Republic hodlá sdílet 2G a 3G sítě se společností T-Mobile Czech Republic, přičemž se navazuje na již existující smlouvu o sdílení sítí z roku 2011. Telefónica a T-Mobile si rozdělí ČR na dvě části, každá společnost bude obsluhovat svoji část, čímž se sníží náklady. Smlouva by měla být podepsána do konce roku 2013 a v roce 2014 budou sdíleny sítě podle uzavřené dohody.

Změna doporučení pro NWR
Komerční banka zvýšila doporučení pro akcie NWR na „držet" z „prodat". Dvanáctiměsíční cílová cena však byla snížena na 25 Kč z předchozích 28 Kč.

Nové doporučení pro Komerční banku
HSBC vydala nové doporučením pro Komerční banku, a to na stupni „neutral".

Jan Kostrhoun


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy