RM-SYSTÉM»Události»Vítkovice Machinery Group

Vítkovice Machinery Group

17.09.2012 11:45

Kontrakt desetiletí podepsala společnost Vítkovice Machinery Group. V Pákistánu postaví ocelárnu přibližně za 250 milionů eur (6,1 miliardy korun). Největší tuzemská strojírenská skupina, kterou zastřešuje mateřský Vítkovice Holding, bude generálním dodavatelem stavby. Firma počítá s tím, že 70 procent kontraktu naplní české firmy, které dodají především vybavení ocelárny. Stavební práce na budování ocelárny připadnou místním pákistánským podnikům. Akci by měla financovat Česká exportní banka a pojistí ji Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Investorem stavby je soukromá pákistánská firma Santex Pakistan.
Šéf společnosti Vítkovice Machinery Group Michal Pastušek tvrdí, že v Pákistánu je dlouhodobě nedostatek oceli. Zhruba osmdesát procent této strategické suroviny musí země dovážet. Nově budovaná ocelárna má vyrobit asi 1,2 milionu tun oceli ročně. Výsledným produktem ocelárny mají být kontilité sochory pro následné válcování výztuže do betonu. Kontrakt je naplánován na čtyři roky.
"Výsledný kontrakt bude zřejmě podepsán ještě letos. Momentálně není úplně dořešené financování. Připravuje se úvěrová smlouva, která by se během dalších měsíců měla dokončit," uvedl Pastušek.
Vedení Vítkovic předpokládá, že díky výstavbě ocelárny získá v Pákistánu potřebné reference, které společnosti pomohou získat v této relativně rychle se rozvíjející zemi další zakázky. Skupinu Vítkovice Machinery Group tvoří tři desítky firem, které mají roční obrat zhruba 20 miliard korun.

Zdroj: Euro


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy