RM-SYSTÉM»Události»Ekologická havárie na Olomoucku zvýšila skupině VÍTKOVICE poptávku po velkokapacitních zemědělských

Ekologická havárie na Olomoucku zvýšila skupině VÍTKOVICE poptávku po velkokapacitních zemědělských

13.08.2012 13:38
Strojírenská skupina VÍTKOVICE MACHINERY GROUP, přesněji její dceřiná společnost VÍTKOVICE POWER ENGINEERING, letos o čtvrtinu zvýší produkci velkokapacitních smaltovaných nádrží, které se užívají pro skladování kapalných i sypkých materiálů. Ve srovnání posledních tří let vzroste produkce dokonce o 75 procent.

Důvodem pro rychlý nástup oživení v tomto oboru je mimo jiné obava z opakování nedávné ekologické havárie v Seničce na Olomoucku, kde na začátku července nevydržela starší dřevěná nádrž s betonovým dnem a uvolněná kejda ze zemědělského družstva zamořila řeku. „S odstupem několika dní jsme zaznamenali nové objednávky na nádrže ze smaltovaných ocelových plechů ze zemědělských družstev a statků, které chtějí vesměs nahradit staré dřevěné zásobníky," uvedl Martin Pecina, generální ředitel VÍTKOVICE POWER ENGINEERING.

Vítkovická strojírenská skupina tradičně vyrábí nadzemní nádrže šroubované ze smaltovaných plechů. „Dřevěné nádrže jsme nikdy nedělali, ale o problémech s nimi víme, protože mnohá družstva je měla vyměnit už před několika lety. Většinou se ale uchýlila k repasím a opravám," podotkl M. Pecina. Dnes je situace jiná. VÍTKOVICE POWER ENGINEERING už nyní vědí, že letos dodají celkem 94 nádrží. U dalších starších nádrží, v tomto případě ale ocelových, bude firma dělat opravy. I tady je patrný nárůst zájmu, počet zakázek na repase meziročně vzroste o 35 procent.

Nadzemní nádrže šroubované ze smaltovaných plechů se ve strojírenských VÍTKOVICÍCH produkují více než 40 let. Kromě využití v zemědělských podnicích a na farmách jsou také základním stavebním prvkem environmentálních technologických souborů. V nádržích se skladují sypké hmoty (vápenec, cement, popílek, dřevní odpad, štěrkopísky, granule, sůl, saze), kapaliny (pitná voda, odpadní voda, požární voda, odsolená voda, solanka, nafta, amoniak), zemědělské materiály (obiloviny, kejda, močůvka, kapalná hnojiva, krmné směsi, siláž) nebo slouží pro čistírny odpadních vod, bioplynové stanice, plynojemy a fermentory (ve fermentoru dochází bez přístupu vzduchu k vyhnívání - mikrobiálnímu rozkladu organických látek - a vzniku bioplynu).

Smaltované nádrže VÍTKOVICE POWER ENGINEERING tedy nesměřují jen do zemědělství, jejich celková produkce ročně překračuje stovku, z toho zhruba 60 % procent se exportuje, například do Polska, Bulharska, Itálie, na Střední Východ i do dalších teritorií.

Doplňující informace:

Společnost VÍTKOVICE POWER ENGINEERING se specializuje na komplexní dodávky technologií, zařízení pro chemii a petrochemii a energetických celků na klíč. Je rovněž významných producentem technologií jaderných elektráren. V současné době se mimo jiné významnou měrou angažuje v jaderné energetice v Indii a Rusku, pracuje ve slovenských Mochovcích, podílí se na modernizaci klasických uhelných elektráren ČEZ a má ambice zasáhnout do dostavby jaderné elektrárny Temelín. Významný kontrakt má v Turecku, kde pracuje pro budoucí energetický komplex a uhelnou elektrárnu Yunus Emre asi 150 kilometrů od tureckého hlavního města Ankary. Investorem je turecká společnost Adularya a skupina VÍTKOVICE MACHINERY GROUP dodává celou elektrárnu na klíč.

Smaltované nádrže jsou nádoby, jejichž ocelová válcová skořepina je sestavena z oboustranně smaltovaných plechů, které jsou spojeny speciálními šrouby a utěsněny trvale pružným tmelem. Spojovací materiál a příslušenství pláště jsou opatřeny povrchovou úpravou. Smalt je dvouvrstvý a vypaluje se v průběžné peci při teplotě vyšší než 800 °C.

 

Zpracovala:
Eva Kijonková - Mediální zastoupení VÍTKOVICE MACHINERY GROUP
E-mail: eva.kijonkova@vitkovice.cz


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy