RM-SYSTÉM»Události»Nejvyšší soud zamítl dovolání Davida Berana a KKCG, znovu dal zapravdu J. Světlíkovi

Nejvyšší soud zamítl dovolání Davida Berana a KKCG, znovu dal zapravdu J. Světlíkovi

06.08.2012 09:43
31.07.2012 - Nejvyšší soud dnes zamítl dovolání Davida Berana i skupiny KKCG Industry a definitivně potvrdil rozhodčí nález, podle kterého měl David Beran odprodat podíl akcií společnosti VÍTKOVICE HOLDING Janu Světlíkovi.

Je to již poněkolikáté, kdy soudy potvrdily prohlášení předsedy představenstva a generálního ředitele VÍTKOVICE HOLDING Jana Světlíka a kdy se naopak prokázalo, že tvrzení Davida Berana a KKCG se nezakládají na pravdě nebo jsou dokonce součástí vykonstruovaných, šikanózních žalob.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu potvrdilo všechno, co jsme opakovaně říkali soudům předchozím. Čili není to ojedinělý rozsudek, ale definitivní potvrzení řady předchozích rozhodnutí o tom, že právo je na naší straně," uvedl Jan Světlík v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu. Připomněl, že na počátku dlouholetých sporů o dnešních 11,25 procenta akcií VÍTKOVICE HOLDING bylo právě porušení práva ze strany Davida Berana, který se pokusil akcie neoprávněně prodat skupině KKCG.

Městský soud v Praze vydal v květnu rozhodnutí, že akcie, která se D. Beran pokusil před lety neoprávněně prodat KKCG, musí být předány do rukou Jana Světlíka. Jde o podíl, který původně činil 45 % ze základního kapitálu společnosti VÍTKOVICE HOLDING. Po platně zapsaném navýšení kapitálu z června 2010, kterého se účastnila i skupina KKCG, představují tyto akcie podíl 11,25 procenta firmy VÍTKOVICE HOLDING a v soudní úschově u Okresního soudu Praha - východ čekaly na definitivní určení adresáta celé čtyři roky. Jan Světlík v lednu 2008 získal u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR v Praze rozsudek, že David Beran porušil dohodou s KKCG jeho předkupní právo. Od roku 2008 tedy měly být akcie v rukou Jana Světlíka.

 

Doplňující informace:

V roce 2010 společnost VÍTKOVICE HOLDING právoplatně zvýšila základní kapitál z 63 na 252 milionů korun, a to i přes sedm neúspěšných pokusů ze strany KKCG a D. Berana. KKCG se nakonec navyšování sama zúčastnila a drží ve firmě 5 procent akcií.

Zpravovala:

Eva Kijonková, mediální zastoupení VÍTKOVICE HOLDING, a.s.
Tel.: +420 596 242 103, +420 721 857 097


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy