RM-SYSTÉM»Události»Skupina Vítkovice Machinery Group zprovoznila v Polsku miliardovou investici, přinese 120 nových pra

Skupina Vítkovice Machinery Group zprovoznila v Polsku miliardovou investici, přinese 120 nových pra

23.04.2012 11:34
Moderní linku k výrobě ultralehkých ocelových lahví, sloužících především pro automobily s pohonem na CNG a pro technické plyny, dnes v polském Sosnovci uvedla do provozu skupina Vítkovice Machinery Group. Linka v hodnotě zhruba jedné miliardy korun rozšířila kapacity polské dceřiné firmy VÍTKOVICE MILMET.

Ta je společně s českou společností VÍTKOVICE CYLINDERS lídrem evropského trhu bezešvých vysokotlakých ocelových lahví. Nové výrobní zařízení v Milmetu dále posílí pozice skupiny především v oblasti automobilového průmyslu. Polákům navíc přinese 120 nových pracovních míst. Přibližně 240 milionů korun proto poskytla na toto supermoderní zařízení také Evropská unie.

„Investice v Polsku je pro nás zásadní z několika důvodů. Kromě miliardové hodnoty, která ji řadí mezi naše TOP investiční akce za poslední dva roky, posiluje pozici našich dceřiných firem Vítkovice Cylinders a Vítkovice Milmet jako lídrů ve výrobě ocelových lahví v Evropě, a to jak kvalitou produktu, tak kapacitou 300 tisíc lahví za rok. Současně je první z řady nových investic, které budeme jako skupina dlouhodobě směřovat do zahraničí," uvedl generální ředitel a předseda představenstva vítkovického holdingu Jan Světlík.

Nová linka dokáže vyrábět ocelové lahve výrazně nižších hmotností (při zachování nezmenšeného vodního objemu). Tyto takzvané ultralehké lahve jsou světovým trendem a požadují je jak automobilky, které dlouhodobě počítají s výrobou aut na CNG, tak výrobci technických plynů z celého světa. Důvodem je snaha maximalizovat objem plynu při současné minimalizaci hmotnosti obalu - tedy ocelových lahví. „My budeme díky nové technologii dosahovat poměru mezi hmotností lahve a jejím objemem 0,9. Linka současně zvýší efektivitu výroby. Máme tedy špičkovou světovou technologii," uvedl Jerzy Kościelniak, generální ředitel sesterských společností Vítkovice Cylinders a Vítkovice Milmet.

Projekty spojené s posilováním tržních pozic ve vybraných segmentech, což je jak produkce lahví, tak prosazování CNG do dopravy, jsou dlouhodobou prioritou skupiny Vítkovice Machinery Group. Skupina je mimo jiné lídrem v zavádění virtuálních plynovodů jako náhrady za klasický způsob přepravy zemního plynu. Stejně tak usiluje o vybudování sítě plnicích stanic na CNG. Zvyšování kapacit na výrobu vysokotlakých lahví tuto strategii dále podporuje. „Země, kam v automobilovém průmyslu míříme, jsou v Jižní Americe, v Evropě i na Blízkém Východě. S lahvemi na technické plyny směřujeme do zemí celého světa. Kromě Evropy především na trhy Jižní Ameriky, do Turecka a Indie," upozornil obchodní ředitel společností Vítkovice Cylinders a Vítkovice Milmet Marcel Ujfaluši.

Společnost Milmet vznikla již v roce 1882 - původně jako malá válcovna plechů v polském Sosnovci. Zhruba o padesát let později radikálně rozšířila sortiment a začala také vyrábět tlakové lahve na plyn. Firma postupně vyrobila 5, 5 milionu kusů lahví na technické plyny a 11,1 milionu lahví na LPG a chladicí směsi. V letech 1992 až 2006 procházela změnou struktury i vlastníků. Od roku 2007 je 100procentně kontrolována skupinou Vítkovice Machinery Group, k níž se přičlenila i názvem. Přibližně 75 procent produkce dnešní společnosti Vítkovice Milmet je určeno na vývoz. Společnost před zprovozněním nové linky zaměstnávala asi 400 lidí, nyní jich zaměstnává 520.

Zdroj: VÍTKOVICE MACHINERY GROUP


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy